Ειδική εφαρμογή σε κινητό παρέχει συμβουλές σε όσους έχουν διαταραχές ύπνου
Ο Ζανγκ Φαν έχει πολλούς φίλους για να μοιράζεται τα προβλήματα που έχει στον ύπνο, μέσω της κινητής εφαρμογής Snail Sleep.
Όπως λέει ο 29χρονος εργαζόμενος σε μία εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου στη Χανγκτσόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Τσετσιάν, αυτές τις μέρες μάλλον κοιμάται καλύτερα από ότι πριν, καθώς υπάρχουν λιγότερες καταχωρήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον ύπνο –κατά μέσο όρο γύρω στις 10 κάθε νύχτα– μεταξύ των οποίων τρίξιμο των δοντιών, ροχαλητό ή ομιλία στη διάρκεια του ύπνου.
Τα βίντεο που ανεβάζει στο κινητό πολλές φορές αποσπούν έως 2.000 likes και σχόλια. Η ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία έχει 20 εκατομμύρια χρήστες, παρέχει μία πλατφόρμα για κοινή χρήση και σχολιασμό των υπνικών διαταραχών που καταγράφονται την ώρα του ύπνου. Ο Ζανγκ μέσω της πλατφόρμας έχει βρει φίλους με τους οποίους μοιράζεται παρόμοια προβλήματα.
Ο 33χρονος Τσεν Γιουντσί από το Πεκίνο διαπίστωσε ότι οι προγραμματιστές υπολογιστών όπως αυτός, είναι επιρρεπείς στις υπνικές διαταραχές κυρίως ο ακανόνιστος ύπνος συνεπεία του άγχους που έχουν στη δουλειά τους. Εδώ και δύο χρόνια ο Τσεν ανήκει στην «κοινότητα των κουκουβάγιων» που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή. «Το να μιλάς στον ύπνο σου αντανακλά τον αληθινό εσωτερικό κόσμο. Αυτή η κοινότητα με κάνει να νιώθω χαλαρός για τα προβλήματα μου», δηλώνει.
Η Αμπι Τσεν, διευθύντρια μάρκετινγκ σε εταιρία εξέλιξης αυτής της εφαρμογής, λέει ότι από τον Μάρτιο υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατ. ενεργοί χρήστες στην πλατφόρμα, οι οποίοι γενικά δραστηριοποιούνται το χρονικό διάστημα από τις 11 μ.μ. έως την 1 π.μ. και από τις 6 έως τις 8 το πρωί. Εξηγεί ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα περιλαμβάνει μουσική που προκαλεί ύπνο και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έρθουν σε επαφή με ψυχολόγους συμβούλους, ειδικευμένους σε υπνικές διαταραχές.
Η εφαρμογή που εγκαινιάσθηκε το 2015 έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει κέρδη από διαφημίσεις, συνδρομές μελών και μουσική επί πληρωμή. Η Αμπι διηγείται ότι ένας χρήστης τής είπε ότι όταν άκουσε στην καταγεγραμμένη ηχογράφηση τον εαυτό του να κλαίει στη διάρκεια του ύπνου, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν τόσο δυνατός όσο έδειχνε στη διάρκεια της ημέρας.
Ο Γουάνγκ Πινγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Τσετσιάν, υποστηρίζει ότι η χρήση της εφαρμογής δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα σήμερα συντροφεύουν μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων όταν κοιμούνται, κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 44 χρόνων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία πάνω από το 90% των χρηστών της εφαρμογής Snail Sleep είναι κάτω των 40 χρόνων.
Πηγή: http://www.tovima.gr/