Μάνος Ξυδούς: «Ο πρίγκηπας της Δυτικής όχθης θα’ ναι πάντα εδώ»
Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους πιο γνήσιους ροκάδες της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο Μάνος Ξυδούς. Έζησε μια ζωή έντονη, γεμάτη μουσική και έφυγε γρήγορα. Η μουσική για τον ίδιο ήταν πάντα το κέντρο όλων και τελικά η μοίρα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, με τον ίδιο τρόπο. Πάνω στη σκηνή.
Οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, συνεχίζει να ζει μέσα από τα τραγούδια του, τα οποία θα ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμη, ίσως και για πάντα.
Η αρχή της μουσικής του καριέρας
Ο Μάνος Ξυδούς, με καταγωγή από Μήλο και Κρήτη, γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1953 στους Αγίους Αναργύρους.
Η αγάπη του για τη μουσική ήταν έντονη από νεανική ηλικία, γιατί παράλληλα με τις σπουδές του στην ΑΣΟΕ δούλευε ως DJ στο γνωστό μαγαζί «Καρυάτιδες» στην Πλάκα. Με το πέρας των οικονομικών του σπουδών, συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή marketing και η πρώτη του ουσιαστική επαφή με τη μουσική, ήταν η δουλειά του στη δισκογραφική εταιρεία «Columbia», ως κλητήρας.
Τελειώνοντας τις σπουδές του, εργάζεται στη δισκογραφική «ΜΙΝΩΣ-ΕΜΙ», ως πωλητής στην Κρήτη. Σε αυτή τη θέση θα παραμείνει για 3 χρόνια και θα καταφέρει να αποκτήσει την πείρα και τις γνώσεις ως προς το τι ζητάει το αγοραστικό κοινό σε ότι αφορά τη μουσική.
Μετά την παραμονή του στην Κρήτη, επιστρέφει στην Αθήνα όπου αναλαμβάνει τη θέση του Marketing Director.
Ξεκίνησε ως υπεύθυνος παραγωγής στο ξένο ρεπερτόριο και στη συνέχεια αναλαμβάνει την παραγωγή ελληνικών δίσκων. Από τη θέση αυτή, ο Μάνος Ξυδούς, προέτρεψε την εταιρεία να αναλάβει και να κυκλοφορήσει δίσκους σημαντικών καλλλιτεχνών, όπως του Παύλου Σιδηρόπουλου, των Αδελφών Κατσιμίχα και του Τζίμη Πανούση.
Αρχές της δεκαετίας του ’80 δημιουργεί μαζί με τον Νίκο Πιπινέλη το συγκρότημα «The Dreamer and The Full Moon», ένα undergound group, στο οποίο συμμετέχουν επίσης ο Γιάννης Πιπινέλης, ο Γιώργος Γκικοδήμος, ο Γιάννης Ευσταθίου, ο Τόλης Σκαμαντζούρας και ο Σωτήρης Τσούκαλης. Το συγκρότημα, φανερά επηρεασμένο από τους Αμερικανούς Residents, εμφανίζεται με κουκούλες, χωρίς να γνωρίζει κανείς τα μέλη που το απαρτίζουν.
Κυκλοφορούν τρεις δίσκους και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Sadrina». Το τραγούδι βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στα ευρωπαϊκά charts και πούλησε 49.000 αντίτυπα.
O Μάνος Ξυδούς ήταν ο πρώτος που πίστεψε στον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, το 1977, και οι ίδιοι λίγα χρόνια αργότερα στο δίσκο τους «Ζεστά Ποτά» το 1985 του αφιέρωσαν το τραγούδι «Φάνης».
Στον Μάνο Ξυδούς επίσης οφείλεται και το ξεκίνημα της δισκογραφίας του Μίλτου Πασχαλίδη, το 1995, ύστερα από την αποχώρηση του από τους «Χαίνηδες».
Στη διάρκεια της εργασίας του ως παραγωγός, κατάφερε να κλείσει σπουδαίες συνεργασίες Ελλήνων μουσικών με ξένους καλλιτέχνες, όπως του Μιχάλη Ρακιντζή με τον Ian Gillan των Deep Purple, καθώς και των Πυξ Λαξ με τους Eric Budron των Animals, Gordon Gano των Violent Femmes, Marc Almond και Steve Wynn.
Ο Μάνος Ξυδούς στη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως τους Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Πάνο Κατσιμίχα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Κούτρα, Μανώλη Λιδάκη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Γιάννη Γιοκαρίνη, Βασίλη Καρρά, Μίλτο Πασχαλίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννη Χαρούλη, Όναρ, Ντομένικα και πολλούς άλλους.
Η τελευταία του συναυλιακή περιοδεία πραγματοποιήθηκε το 2010, στο «Best Of Tour», με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα.
Η γνωριμία του με τον Στόκα και τον Πλιάτσικα και η δημιουργία των ΠΥΞ ΛΑΞ
Ο Μάνος Ξυδούς με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα.
Το 1989 ο Μάνος Ξυδούς γνωρίζει δύο νέους μουσικούς, τον Μπάμπη Στόκα και τον Φίλιππο Πλιάτσικα και αποφασίζει να τους βοηθήσει στο ξεκίνημά τους. Η γνωριμία αυτή καταλήγει στο να δημιουργήσει μαζί τους το συγκρότημα των «ΠΥΞ ΛΑΞ».
Αρχικά, ο ίδιος συμμετέχει ως παραγωγός και γράφει και τέσσερα τραγούδια για τον πρώτο τους δίσκο «Τι άλλο να πεις πιο απλά» που κυκλοφόρησε το 1990.
Ακολούθησαν, ένα χρόνο μετά, ο δίσκος «Ζόρικοι Καιροί», ο οποίος περιείχε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, το τραγούδι «Πούλα με» και πάλι του Μάνου Ξυδούς και στη συνέχεια ο δίσκος «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί», στον οποίο συμμετείχε και ο Βασίλης Καρράς. Σε αυτόν το δίσκο ο Ξυδούς έγραψε τα μισά τραγούδια.
Το συγκρότημα αρχίζει να γίνεται γνωστό στο κοινό, τα ραδιόφωνα μεταδίδουν συνεχώς το τραγούδι «Άστη να λέει» του Μάνου Ξυδούς, ερμηνευμένο από τον Βασίλη Καρρά.
Η ανοδική πορεία του συγκροτήματος συνεχίζεται και το 1994 κυκλοφορούν το δίσκο «Για τους πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης», ο οποίος γίνεται χρυσός και πλατινένιος. Στο δίσκο ο Μάνος Ξυδούς γράφει τα οχτώ από τα δεκαπέντε τραγούδια και παράλληλα ερμηνεύει και το τραγούδι «Χωρίς Ντροπή». Σε αυτόν το δίσκο συμμετέχουν και οι αδερφοί Κατσιμίχα.
Ακολουθεί, το 1996, ο δίσκος «Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες» και το 1997 κυκλοφορούν δύο άλμπουμ σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα, το «Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό» και «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό». Και τα δύο άλμπουμ έγιναν πλατινένια, ενώ το δεύτερο πούλησε 100.000 αντίτυπα.
Στο άλμπουμ «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό» συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη επιτυχία του Μάνου Ξυδούς «Εσύ εκεί». Ένα τραγούδι γραμμένο από τον Λάκη Παπαδόπουλο και πρωτοτραγουδισμένο από τον ίδιο το 1991 στο δίσκο του, «Έγινα για σένα Τούρκος».
Την ίδια χρονιά που πραγματοποιήθηκαν οι εμφανίσεις στην Ιερά Οδό, κυκλοφορεί και ο δίσκος τους «Παίξε Παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν», ο οποίος εμπεριέχει τέσσερα τραγούδια του Μάνου Ξυδούς. Ακολουθεί, τον επόμενο χρόνο, η «Στίλβη» και οι Πυξ Λαξ βρίσκονται πλέον, στο απόγειο της καριέρας τους. Γεγονός που σηματοδοτεί και τη συνεργασία τους με τον Στινγκ.
Το 1999 είναι η χρονιά κατά την οποία αρχίζει σιγά-σιγά η αντίστροφη μέτρηση για το συγκρότημα. Ηχογραφούν το δίσκο «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;» και το 2001 κυκλοφορεί ο δίσκος «Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά», με έντεκα τραγούδια του Ξυδούς. Ακολουθεί ο δίσκος «Από δω και από εκεί», ο οποίος περιέχει συγκεντρωμένες όλες τις συμμετοχές του συγκροτήματος.
Το 2003 κυκλοφορεί ο τελευταίος τους δίσκος «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών», με συμμετοχές των Eric Burdon, Steve Wynn και Marc Almond και το 2004 το συγκρότημα διαλύεται με την κυκλοφορία του δίσκου «Τέλος», μιας ζωντανής ηχογράφησης.
Ο Μάνος Ξυδούς συνεχίζει μόνος του και κυκλοφορεί έξι προσωπικούς δίσκους, στους οποίους συνεργάστηκε με τον Πάνο Κατσιμίχα, αλλά και με νέους καλλιτέχνες, όπως τον Γιάννη Χαρούλη, τον Λεωνίδα Μπαλάφα, τους Σαμπάντα και πολλούς άλλους, βοηθώντας τους στα πρώτα τους βήματα.
Το τέλος
Στις 13 Απριλίου του 2010, έξι χρόνια μετά τη διάλυση των «Πυξ Λαξ», ο Μάνος Ξυδούς πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 57 ετών.
Ο θάνατος τον βρήκε κατά την διάρκεια μαγνητοσκόπησης εκπομπής στο κανάλι του ΣΚΑΙ, στο Νέο Φάληρο. Ανέβηκε στη σκηνή και σχεδόν αμέσως κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπιστώσαν το θάνατό του.
Είχε χρόνια πρόβλημα με την καρδιά του και είχε υποβληθεί ένα χρόνο πριν σε χειρουργική επέμβαση.
Ακόμη και ο θάνατος τον βρήκε να παίζει μουσική.
Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, το καλοκαίρι του 2011, οι «Πυξ Λαξ» πραγματοποίησαν περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η περιοδεία αυτή ήταν κάτι που συζητούσαν με τον Μάνο, αλλά ο θάνατός του την καθυστέρησε ένα χρόνο. Επέλεξαν, λοιπόν, ένα χρόνο μετά, να κλείσουν με αυτές τις συναυλίες, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στον Ξυδούς.
Το αποκορύφωμα των εμφανίσεων τους ήταν η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας τον Ιούλιο του 2011, στην οποία παρευρέθησαν περισσότεροι από 75.000 θεατές.
Οι παλιοί του συνεργάτες Μπάμπης Στόκας και Φίλιππος Πλιάτσικας, μετά το θάνατο του Μάνου, ολοκλήρωσαν τον τελευταίο του δίσκο με τον τίτλο «Όταν θα φύγω ένα βράδυ απ’ δω». Ο δίσκος είχε μείνει στη μέση και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2010, με την συμμετοχή πολλών φίλων του, όπως ο Διονύσης Τσακνής, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, οι Όναρ, ο Μύρωνας Στρατής, η Μαρία και η Νάντια Σπηλιωτοπούλου, καθώς και οι κόρες του Κατερίνα και Νέλλυ Ξυδούς.
Ακολουθεί το ομώνυμο τραγούδι από τον τελευταίο δίσκο του Μάνου Ξυδούς.
Προς τιμήν του Μάνου Ξυδούς, το νεόδμητο ανοιχτό θέατρο του πολιτιστικού πάρκου των Αγίων Αναργύρων, πήρε το όνομά του.
Πηγές
https://el.wikipedia.org
https://www.sansimera.gr
http://users.sch.gr
https://www.maxmag.gr/afieromata/manos-xydoys-o-prigkipas-tis-dytikis-ochthis-tha-nai-panta-edo/