Υπέροχο cheesecake λεμόνι
Μια εύκολη συνταγή για το απόλυτο επιδόρπιο. Χρησιμοποιείστε υλικά με λιγότερα λιπαρά και απολαύστε το!!!
Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
1 φλ. τσαγιού τρίμμα σε σκόνη μπισκότων digestive
3 κ.σ. λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο Για τη γέμιση cheesecake:
230 γρ. μαλακό τυρί κρέμα light (με λίγα λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά + 1 κρόκο αυγού
1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
1/3 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού + επιπλέον για γαρνίρισμα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς και στρώνετε με δύο χαρτιά ψησίματος (σταυρωτά) ένα τετράγωνο ταψί με διάσταση βάσης 23 εκ. φροντίζοντας να το αφήσετε να προεξέχει περιμετρικά για να το ξεφορμάρετε εύκολα.
Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα digestive στο μούλτι, σε σκόνη. Μεταφέρετε το τρίμμα (1 φλ. τσαγιού) σε μπολ προσθέτετε το λάδι καρύδας ή το λιωμένο βούτυρο, τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Τα στρώνετε, πιέζοντάς τα ελαφρώς με τα χέρια σας, ισομερώς στη βάση του ταψιού και ψήνετε στο φούρνο για 7 λ. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει η βάση. Για τη γέμιση: Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί κρέμα και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λ ή μαλακώσει καλά και αφρατέψει. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και προσθέτοντας ένα συστατικό τη φορά, ξεκινώντας με το γιαούρτι, μετά τα αυγά και τον κρόκο αυγού, κατόπιν τη ζάχαρη, το χυμό και ξύσμα λεμονιού και τέλος τη βανίλιας συνεχίζοντας το διαρκές χτύπημα και φροντίζοντας να ενσωματώνεται πλήρως το κάθε υλικό πριν τη προσθήκη του επόμενου.
Όταν ομοιογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά έχετε ένα λείο μείγμα το ρίχνετε στο ταψί πάνω από τη ψημένη βάση, το απλώνετε ισομερώς και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή όταν στην αφή το μείγμα να είναι σταθερό και να μη κουνιέται. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λ να κρυώσει το cheesecake. Στη συνέχεια βάζετε το ταψί με το cheesecake σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ για να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά. Το ξεφορμάρετε με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος που προεξέχει, το κόβετε σε 9-12 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που προτιμάτε και το γαρνίρετε (προαιρετικά) με ξύσμα, ή φέτες λεμονιού ή και φρέσκα φρούτα επιλογής σας. Σερβίρετε.
Πηγή Sintayes.gr
Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
1 φλ. τσαγιού τρίμμα σε σκόνη μπισκότων digestive
3 κ.σ. λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο Για τη γέμιση cheesecake:
230 γρ. μαλακό τυρί κρέμα light (με λίγα λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά + 1 κρόκο αυγού
1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
1/3 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού + επιπλέον για γαρνίρισμα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς και στρώνετε με δύο χαρτιά ψησίματος (σταυρωτά) ένα τετράγωνο ταψί με διάσταση βάσης 23 εκ. φροντίζοντας να το αφήσετε να προεξέχει περιμετρικά για να το ξεφορμάρετε εύκολα.
Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα digestive στο μούλτι, σε σκόνη. Μεταφέρετε το τρίμμα (1 φλ. τσαγιού) σε μπολ προσθέτετε το λάδι καρύδας ή το λιωμένο βούτυρο, τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Τα στρώνετε, πιέζοντάς τα ελαφρώς με τα χέρια σας, ισομερώς στη βάση του ταψιού και ψήνετε στο φούρνο για 7 λ. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει η βάση. Για τη γέμιση: Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί κρέμα και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λ ή μαλακώσει καλά και αφρατέψει. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και προσθέτοντας ένα συστατικό τη φορά, ξεκινώντας με το γιαούρτι, μετά τα αυγά και τον κρόκο αυγού, κατόπιν τη ζάχαρη, το χυμό και ξύσμα λεμονιού και τέλος τη βανίλιας συνεχίζοντας το διαρκές χτύπημα και φροντίζοντας να ενσωματώνεται πλήρως το κάθε υλικό πριν τη προσθήκη του επόμενου.
Όταν ομοιογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά έχετε ένα λείο μείγμα το ρίχνετε στο ταψί πάνω από τη ψημένη βάση, το απλώνετε ισομερώς και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή όταν στην αφή το μείγμα να είναι σταθερό και να μη κουνιέται. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λ να κρυώσει το cheesecake. Στη συνέχεια βάζετε το ταψί με το cheesecake σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ για να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά. Το ξεφορμάρετε με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος που προεξέχει, το κόβετε σε 9-12 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που προτιμάτε και το γαρνίρετε (προαιρετικά) με ξύσμα, ή φέτες λεμονιού ή και φρέσκα φρούτα επιλογής σας. Σερβίρετε.
Πηγή Sintayes.gr