Τρίτη 20 Μαΐου 2025
Edit Content
femalevoice.gr femalevoice.gr
  • most recent news
  • trending news
  • most read
  • All Video
  • Image gallery
  • more
  • Accessibility
  • Help
  • Contact
  • About qoxag
femalevoice.gr femalevoice.gr
femalevoice.gr femalevoice.gr
  • Αρχική
    • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΓΙΝΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
    • ΕΔΩ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ
  • FEMALE
    • LIFESTYLE
    • ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
      • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΟΔΑ
    • ΖΩΔΙΑ
    • DESIGN
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΣΠΙΤΙ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
    • FIRST BE A WOMAN
    • Παρέα με τη Φένια
    • ΥΓΕΙΑ – ΕΥΕΞΙΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • CITY GUIDE
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
    • GOURME-ΔΙΕΣ
    • ΒΓΕΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΠΑΙΔΙ 0-6
    • 7-12
    • 13-18
    • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • ΘΕΑΤΡΟ
    • CINEMA
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΠΕΣ ΤΟ ΣΤΗ ΘΕΙΑ
  1. Home
  2. CITY GUIDE
  3. Τα σπουδαία κάστρα της Κω
CITY GUIDE ΤΑΞΙΔΙΑ

Τα σπουδαία κάστρα της Κω

by Βερονίκη Δέλλα 15 Δεκεμβρίου 2024 0 Comment
  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Pinterest

Το κάστρο της Νεραντζιάς. Πήγη εικόνας: https://www.visitgreece.gr/el/experiences/culture/archaeological-sites-and-monuments/castles-in-kos/Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας συγκαταλέγονται τα κάστρα, ως επί πλείστον μεσαιωνικής αλλά και βυζαντινής προέλευσης.

«Κάστρο», εκ του λατινικού “castrum”, καλείται η οχυρωμένη κατασκευή σε σημαίνουσα θέση, προς υπεράσπιση των εδαφών και η ανοικοδόμησή τους γνώρισε άνθιση κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, τόσο στην Ευρώπη, όσο και τη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά τα κάστρα του νησιού της Κω, αυτά αριθμούν τα οκτώ, δύο εκ των οποίων συνιστούν τα πιο σπουδαία.

Το κάστρο της Νεραντζιάς

Το κάστρο της Νεραντζιάς δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Πρόκειται για κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε κατά τον 14ο αιώνα, με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή πραγματοποιήθηκε επάνω σε υπολείμματα ενός αρχαιότερου φρουρίου. Μάλιστα, στη περιοχή γύρω από αυτό βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης τα οποία τοποθετούνται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Για τον λόγο αυτό, «κατά την ανέγερσή του (η οποία υπήρξε μακρόχρονη) χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά μέλη από αρχαιότερα κτίσματα (της πόλης)», όπως λόγου χάρη κίονες, επιγραφές, επιστύλια, βάσεις κ.α. Για τη σύνδεση του κάστρου με την ξηρά είχε χτισθεί μία γέφυρα η οποία διατηρήθηκε έως σήμερα «και βρίσκεται επάνω από τη λεωφόρο των Φοινίκων». Κατά το 1492, ισχυρός σεισμός έπληξε το νησί προξενώντας σοβαρές ζημιές στο κάστρο, ενώ τον 19ο αιώνα το κάστρο αποτελούσε την κατοικία του Τούρκου διοικητή της περιοχής και συγχρόνως είχε τη χρήση στρατώνα της τουρκικής φρουράς. Την ίδια χρονική περίοδο και συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου 1816, η πυριτιδαποθήκη του κάστρου εξερράγη, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του. Την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατεδάφισε οποιοδήποτε τουρκικό στοιχείο εντός και εκτός του κάστρου, αποκαθιστώντας την ιπποτική του μορφή, ενώ επί γερμανικής κατοχής το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τους κατακτητές.

Το κάστρο της Αντιμάχειας

Εν συνεχεία, το κάστρο της Αντιμάχειας συνιστά κι εκείνο κάστρο κτισμένο στρατηγικά από Ιωαννίτες Ιππότες, αποτελώντας ένα μέρος του δικτύου των οχυρώσεων του νησιού και συνδέει την πόλη της Κω, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα, με το νοτιοδυτικό τμήμα, δηλαδή την περιοχή της Κεφάλου. Ιστορικά, η πιο σημαντική στιγμή του κάστρου τοποθετείται τον Ιούνιο του 1457 με την πολιορκία του από Οθωμανούς, οι οποίοι εν τέλει τράπηκαν σε φυγή. Έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς, με τους Ιωαννίτες να το αναστηλώνουν εκ νέου. Υπό την ηγεσία του 43ου Μεγάλου Μαγίστρου Fabrizio Del Carretto χτίσθηκε ένας ογκώδης ημικυκλικός προμαχώνας γύρω από την κύρια είσοδο, σήμα κατατεθέν του κάστρου πλέον. Με την άλωση του νησιού από τους Οθωμανούς, περί το 1522, στο κάστρο εγκαταστάθηκε ολιγάριθμη φρουρά χωρίς ωστόσο να εξοστρακίζονται οι χριστιανοί εντός του, «στοιχείο που δικαιολογεί την ύπαρξη (των) χριστιανικών ναών», όπως ο ναός της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και ερείπια του ναού της Παναγίας της Ελεημονήτρας. Εντούτοις, μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι χριστιανοί εκδιώχθηκαν από το κάστρο με αποτέλεσμα τη δημιουργία του σημερινού χωριού της Αντιμάχειας.

Τα υπόλοιπα κάστρα

Τέλος, στα υπόλοιπα κάστρα του νησιού της Κω συγκαταλέγονται ο Πύργος της Δράκισσας ή αλλιώς Βίγλα του Αρσένιου Σκηνούρη, ο μεταβυζαντινός Πύργος Τσακάλη, ή Παναγία Τσάκαλη ο οποίος συνδυάζει μεσαιωνικό πύργο με ναό, το Φρούριο Βοκκολιάς ή Βουκολιάς ή Θόλοι, το Παλαιό Πυλί το οποίο αποτελείται σήμερα από τα ερείπια μίας βυζαντινής καστροπολιτείας, καθώς και τα ιωαννίτικης προέλευσης, Κάστρο της Κεφάλου και Καστέλλι Κεφάλου.

Δικτυογραφία:

Ελληνικά Κάστρα. Ανακτήθηκε από: https://www.kastra.eu/

Κάστρα στην Κω. Ανακτήθηκε από: https://www.visitgreece.gr/el/experiences/culture/archaeological-sites-and-monuments/castles-in-kos/

 

 

Share This:

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Pinterest
Tags: κάστρα κάστρο της Αντιμάχειας κάστρο της Νεραντζιάς Κως
Previous post
Next post

Leave a Reply Cancel reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Recent
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Book Party με τον Αντώνη Μιτζέλο

20 Μαΐου 2025
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Καλοκαίρι 2025 Ο Αιμίλιος Χειλάκης είναι ξανά

20 Μαΐου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Turlough Ó Cinnéide(Kennedy): “The only time we

18 Μαΐου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“Τα Κακά Κορίτσια”: Δε θα μάθουμε ποτέ

16 Μαΐου 2025
Copyright 2023 Femalevoice.gr
β
Μποφίλιου
Μποφίλιου