Πώς να φτιάξετε την τέλεια γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι
Αν στο γιορτινό σας μενού περιλαμβάνεται το κλασικό, χριστουγεννιάτικο πτηνό, τότε αυτή είναι η συνταγή που σας έλειπε. Δείτε στα αναλυτικά βήματα, πώς να ψήσετε τη γαλοπούλα ώστε να γίνει ζουμερή, πώς να φτιάξετε την γέμιση και τη σάλτσα και όλα τα απαραίτητα μυστικά για να πετύχει και να εντυπωσιάσει το απόλυτο χριστουγεννιάτικο φαγητό.
Τι θα χρειαστείτε
Για τη γέμιση και τη γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα 2,5 κιλἀ
1 μικρό φλ. καφέ ρύζι νυχάκι
1 μικρό φλ. καφέ μπράντι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κ.σ. σταφίδες
250 γρ. κιμά
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
200 γρ. συκωτάκια γαλοπούλας η κότας
Χυμό από 2 πορτοκάλια
30 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
8 βρασμένα κάστανα
8 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
Λίγο ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
Αλάτι-Πιπέρι
Για την σάλτσα:
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 ποτήρι νερό
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 2 λεπτά και μετά προσθέστε τον κιμά.
Βήμα 2ο
Μόλις εξατμιστούν τα υγρά του, προσθέστε τα συκωτάκια με το κουκουνάρι.
Βήμα 3ο
Έπειτα, βάλτε το ρύζι, μισό από το μπράντι και δύο μικρά φλιτζάνια του καφέ νερό. Σβἠστε την φωτιά.
Βήμα 4ο
Κόψτε τα δαμάσκηνα και τα κάστανα σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα μαζί με τις σταφίδες στο μείγμα. Αλατοπιπερώστε καλά και αφήστε τη γέμιση στην άκρη για να ετοιμάσετε την γαλοπούλα σας.
Βήμα 5ο
Πλύνετε καλά την γαλοπούλα. Τοποθετήστε την σε ένα βαθύ ταψί φούρνου και περιχύστε το υπόλοιπο μπράντι και τον χυμό πορτοκαλιού μέσα και έξω από την γαλοπούλα.
Βήμα 6ο
Αλατίστε καλά μέσα-έξω και σε αυτό το σημείο, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.
Γεμίστε την γαλοπούλα και κλείστε το άνοιγμα της με οδοντογλυφίδες. Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε ένα μικρό μήλο για να κλείσει το άνοιγμα και να μην σας ξεχειλίσει η γέμιση! Υπάρχει και ένα άνοιγμα εκεί που ήταν το λαιμός όπου μπορείτε επίσης να γεμίσετε!
Βήμα 7ο
Βουτυρώστε την εξωτερικά με μπόλικο βούτυρο.
Βήμα 8ο
Σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο και ψήστε σκεπασμένη για 1 ώρα.
Βήμα 9ο
Ξεσκεπάστε μετά από μία ώρα, χαμηλώστε στους 180 βαθμούς και ψήστε για άλλη μία ώρα περιχύνοντας πότε πότε την γαλοπούλα με τον ζωμό που έχει βγάλει για να μην σας στεγνώσει και να γλασαριστεί ομοιόμορφα.
Βήμα 10ο
Μόλις βγάλετε τη γαλοπούλα, μεταφέρετε την σε μια πιατέλα για σουρώστε τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα.
Βήμα 11ο
Δυναμώστε την ένταση στο μάτι, προσθέστε ένα ποτήρι νερό και δοκιμάστε εάν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι. Σε λίγο νερό, διαλύστε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ. προσθέστε το στον ζωμό μαζί με με μια κουταλιά μέλι και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Η γιορτινή γαλοπούλα είναι έτοιμη!
Σας φάνηκε… νόστιμο; Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές στο site της Μαριαλένας Τερζή, Greekmamachef.gr!