Κασσάνδρα:”Κάνε τον «καημό» σου τραγούδι”
Πρώτη πνευματική δουλειά, μια ιστορία σας που πήρε σάρκα και οστά και έγινε τραγούδι. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα κομμάτια και πια έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιραστούμε μαζί σας. Πραγματικά είναι ακριβώς έτσι, κάθε τραγούδι και μία διαφορετική ιστορία. Είναι η πρώτη μας δουλειά και εκτός του ενθουσιασμού υπάρχει και μια περιέργεια για το πόσο θα αγγίξουν τα κομμάτια μας τον κόσμο.
Πόσο πολύ σας άγγιξε η μελωδία του τραγουδιού « πάρε καρδιά»;
Η μουσική του «πάρε καρδιά» γράφτηκε κυριολεκτικά σε ένα απόγευμα. Είχα δώσει στον K.C.Joe το κομμάτι παιγμένο σε μια ακουστική κιθάρα και όταν βρεθήκαμε μετά από μερικές μέρες ξεκίνησε να παίζει την εισαγωγή και απλά το ξέραμε ότι αυτό ήταν. Το υπόλοιπο τραγούδι γράφτηκε μόνο του. Ήταν δυναμικό, με ωραίες μελωδίες, ροκ. Ακριβώς η μουσική που χρειαζόταν να ντύσει τους στίχους.
Τι σημαίνει για εσάς αυτή η συνεργασία με τους φίλους σας που μαζί κάνατε αυτό το project;
Τα πάντα. Η μουσική είναι μια γιορτή και πώς περνάς πιο όμορφα σε μια γιορτή; Παρέα με τους φίλους σου φυσικά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το project το ξεκίνησα αποκλειστικά με φίλους, αλλά στην πορεία γνώρισα και άλλα παιδιά που πήραν μέρος σ’ αυτό και μέσα από τη μουσική αναπτύξαμε δυνατές σχέσεις, και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων.
«Κασσάνδρα» Γιατί διαλέξατε αυτό το αινιγματικό όνομα;
Όταν αποφάσισα ότι θα τρέξω το project πιο σοβαρά, έψαχνα να βρω ένα όνομα να του δώσω που να έχει νόημα και όχι απλά κάτι πιασάρικο. Η αλήθεια είναι ότι είχα βρεθεί σε αδιέξοδο. Τη λύση στο γρίφο την έδωσε ένας φίλος που πάνω σε μια άσχετη κουβέντα που είχαμε, ανέφερε τη φράση «μην κάνεις σαν την Κασσάνδρα». Εκεί χτύπησε το καμπανάκι. Ήξερα ότι αυτό ήταν το όνομα που έψαχνα. Γυρνώντας σπίτι ανέτρεξα στον Όμηρο και διάβασα την ιστορία για την «αποκλίνουσα μάντις» και όλους τους συμβολισμούς γύρω από το πρόσωπό της. Κάπως έτσι προέκυψε η Κασσάνδρα!
Ήταν κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που έφερε τη σύλληψη της συγκεκριμένης μουσικής;
Κάποιο συγκεκριμένο όχι. Όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο project είναι «παιδιά της ροκ», οπότε ήταν δεδομένο ότι θα παίζαμε τη μουσική που αγαπάμε να ακούμε. Η μουσική του «πάρε καρδιά», όπως και των υπόλοιπων κομματιών του δίσκου είναι συνυφασμένη με τους στίχους και προέκυψε μέσα απ’ την καθημερινότητά μας που άλλες φορές είναι δύσκολη και σκληρή και άλλες συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις και συναισθήματα.
Η μουσική σας ωριμάζει την πνευματική κατάσταση των νέων και προάγει τη συναισθηματική καλλιέργειά τους;
Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε όταν γράφουμε μουσική. Εγώ τουλάχιστον αυτό αναζητούσα όταν πρωτοξεκίνησα να ακούω μουσική και γι αυτό κατέληξα στο ροκ και έπειτα στο μέταλ. Και τώρα με την Κασσάνδρα τα κομμάτια που γράφω έχουν αυτήν την κατεύθυνση: να προβληματίσουν, να αγγίξουν ή έστω να ανάψουν μια σπίθα, ειδικά σε έναν νέο, να προσπαθήσει να καλυτερέψει την πραγματικότητά του.
Τι πρέπει να περιέχει ένα τραγούδι για να γίνει επιτυχία;
Αυτή είναι η μόνη ερώτηση που δεν πρέπει να κάνει ένας δημιουργός στον εαυτό του. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την επιτυχία. Αν προσπαθήσεις να γράψεις ένα κομμάτι για να αρέσει στον κόσμο, περπατάς σε λάθος μονοπάτι. Κάνε τον «καημό» σου τραγούδι, και αυτό από μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία.
Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;
Νομίζω το δεύτερο μισό του ρεφρέν στο «πάρε καρδιά» τα λέει όλα: “Πάρε ένα χάρτη, τα κλειδιά και πήγαινε στο πουθενά γιατί η ζωή μας ξεγλιστράει χρόνο με το χρόνο”.
Επιμέλεια συνέντευξης Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου