Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Την προηγούμενη εβδομάδα δοκίμασα την κολοκυθόπιτα της Αναστασία Σπήλιου και έπαθα πλάκα τόσο νόστιμη γλυκιά πίτα δεν έχω ξαναφαει.. Κι αφού η φίλη μου ξέρει ότι λατρεύω τα σιροπιαστά μου υποσχέθηκε κολοκύθα που είχε στην κατάψυξη.. Χτες μου την έφερε, την άφησα στη συντήρηση να ξεπαγωσει και σήμερα την έφτιαξα…
Συνταγή:
1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
1/2 κούπα ( του νες) σταφίδα ξανθιά
1/2 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.γ κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
12 φύλλα κρούστας
150 γραμμ φρέσκο βούτυρο.
Για το σιρόπι::
500 γραμμ ζάχαρη
500 νερό
χυμό από μισό λεμόνι
ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντο.
Αν έχουν φρέσκια κολοκύθα την καθαρίζουμε και την τρίβουμε με το χοντρό τρίφτη. Αν έχουμε στην κατάψυξη απλά τη βγάζουμε στη συντήρηση να ξεπαγωσει καλά.
Αφού ξεπαγώσει η κολοκύθα την πατάμε πολύ καλά να στραγγίξουν τα υγρά της.
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και την κολοκύθα.
Στρώνουμε ένα φύλλο λαδώνουμε ελαφρά διπλώνουμε λίγο το φύλλο και βάζουμε από άκρη σε άκρη την γέμιση. Ρολαρουμε και σε λαδωμένο ταψί.
Αφού κάνουμε όλα τα φύλλα μας χαράζουμε σε ίσια κομμάτια, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα .( περίπου 50 λ.ανάλογα τον φούρνο) .
Όταν κρυώσει η πίτα μας βράζουμε το σιρόπι για 6-7 λ από την ώρα βρασμού και ρίχνουμε κουταλιά- κουταλιά το σιρόπι μας.
Αφήνουμε όλη νύχτα να τραβήξει το σιρόπι.
Καλή επιτυχία 💞Εγώ την έκανα ρόλο και στο ταψί σαν σαλιγκάρι.
Συνταγή της Αναστασίας Σπήλιου.
https://mpaxarikkanela.blogspot.com/2018/06/blog-post_15.html?m=1https://mpaxarikkanela.blogspot.com/2018/06/blog-post_15.html?m=1