Φόρτιση κινητού όλο το βράδυ. Να την επιλέγουμε ή όχι;
Η φόρτιση του κινητού όλο το βράδυ αποτελεί μια πολύ κακή συνήθεια και είναι σημαντικό να πληροφορηθούμε σχετικά ώστε να την αλλάξουμε τόσο για το καλό του κινητού μας, όσο και της τσέπης μας.
Πολλοί από εμάς καταλήγουμε να φορτίζουμε τα κινητά μας αρκετές φορές την ημέρα λόγω της συνεχούς χρήσης που τους κάνουμε. Facebook, Instagram, Messenger, Snapchat, Mail, παιχνίδια, μουσική, τηλεφωνήματα και μηνύματα, χρήση GPS, περιήγηση στο διαδίκτυο, υψηλή φωτεινότητα. Όλοι αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που οδηγούν τα κινητά μας να χρειάζονται, ίσως και περισσότερες, από δύο φορές την ημέρα φόρτιση. Και ναι, είναι γεγονός πως ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και πολύτιμος.
Όμως ως λύση, η φόρτιση του κινητού όλο το βράδυ όσο κοιμόμαστε είναι λάθος. Τα σύγχρονα κινητά χρειάζονται περίπου ένα δίωρο να φορτίσουν. Όταν αυτό το δίωρο περάσει και το κινητό έχει φτάσει σε σημείο πλήρους φόρτισης, παραμένοντας όμως στη πρίζα, τις υπόλοιπες ώρες μέχρι να ξυπνήσουμε και το βγάλουμε από αυτή θα ξε-φορτίζει ελάχιστα και στη συνέχεια πάλι θα φορτίζει.
Αποτέλεσμα;
Υπερθέρμανση της συσκευής και μείωση της ζωής της μπαταρίας.
Λύση;
Μικρές φορτίσεις του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιας και τότε θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο της φόρτισης.
Έχει αποδειχτεί πως για την καλύτερη απόδοση του κινητού και τη ζωή της μπαταρίας του καλό είναι αυτή να είναι φορτισμένη ανάμεσα στο 50% και 80%.
Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία μπορούμε να βάλουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης, να μην το χρησιμοποιούμε τότε, καθώς και να το φορτίζουμε όχι στον προσωπικό μας υπολογιστή π.χ. αλλά αν έχουμε τη δυνατότητα σε κάποια πρίζα. Έτσι θα αποφευχθεί και η υπερθέρμανσή του.
Μια άλλη λύση είναι η χρήση λιγότερο «ισχυρών» συσκευών, που θα επιτρέπουν μια πιο αργή φόρτιση και θα προστατέψουν τη μπαταρία.
Επίσης όσον αφορά τους κατόχους iphone, η Apple προειδοποιεί πως οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα προϊόντα της και είναι υψηλότερες των 35 βαθμών Κελσίου μπορεί «να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη μπαταρία».
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αφήνοντας τη μπαταρία στον φορτιστή όλο το βράδυ, σημαίνει ότι φορτίζουμε το κινητό μας για σχεδόν τέσσερις μήνες τον χρόνο! …και μετά απορούμε γιατί η μπαταρία σταδιακά χάνει την αντοχή της.
Πηγές:
https://www.newsbeast.gr/technology/news/arthro/2857272/gia-pion-logo-den-prepi-na-fortizete-to-kinito-sas-to-vradi
http://www.bovary.gr/health-diary/7012/giati-einai-lathos-na-fortizoyme-kinito-mas-vrady
http://www.topontiki.gr/article/220925/giati-apagoreyetai-na-fortizoyme-kinito-olo-vrady
http://city.sigmalive.com/article/24026/min-fortiseis-xana-kinito-soy-vrady
https://www.maxmag.gr/texnologia/fortisi-kinitoy-olo-vrady-na-tin-epilegoyme-ochi/https://www.maxmag.gr/texnologia/fortisi-kinitoy-olo-vrady-na-tin-epilegoyme-ochi/