TOPOS – Και οι 4 είναι υπέροχοι
Επιμέλεια συνέντευξης Ντέμη Ρούσσα
Οι TOPOS αποτελούνται από τους: Ματθαία Ξ. Σπιταδάκη στα φωνητικά Ελένη Αλεξαντωνάκη στα πλήκτρα και μπάσο Αργύρη Έξαρχο στην ηλεκτρική κιθάρα Φίλιππο Ζεϊμπέκογλου- Müller στα τύμπανα. Αυτά είναι τα ονόματα αλλά οι ψυχές τους αποτελούνται από νότες. Αν έχει καιρό να σε παρασύρει ένα συγκρότημα οι TOPOS είναι εδώ για να σε τραβήξουν από το χέρι και να σε ταξιδέψουν σε κάτι τόσο γνώριμο όσο και καινούριο συνάμα. Ένα πάντρεμα παράδοσης και σύγχρονου ήχου που είναι στο 10% των πετυχημένων γάμων βάσει στατιστικών. Είναι αυτό που λέμε λαχείο. Οι TOPOS δεν είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ζητούν συναίνεση από τον ακροατή στο μοίρασμα του πειραματισμού τους. Οι TOPOS είναι οι γιατροί στις μουσικές μας ανάγκες. Το δικό μου αγαπημένο τους από το νέο τους δίσκο “Όλα σε μια θάλασσα” είναι εδώ αν και αυτός ο δίσκος θα σας δυσκολέψει φοβερά να επιλέξετε. Είναι top 10 και τα δέκα…
TOPOS καλωσήρθατε στο Female Voice. Ματθαία, Ελένη, Αργύρη και Φίλιππε αυτή η παρέα κρατάει χρόνια. Μιλήστε μας για τη γέννηση του συγκροτήματος.
Λοιπόν, γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια. Δέσαμε κατευθείαν, ως άνθρωποι, ως μουσικοί. Πριν έξι ολόκληρα χρόνια έγινε η πρώτη συνεργασία, στο Ρέθυμνο, και έκτοτε είμαστε μια μουσική οικογένεια. Παίζαμε σε μαγαζιά στην Κρήτη, έπειτα τα καλοκαίρια σε ξενοδοχεία. Οι Topos, όμως, σαν ιδέα γεννήθηκε πριν δύο χρόνια. Ξέραμε ότι έχουμε μια ιδιαίτερη χημεία μεταξύ μας, μια ξεχωριστή ενέργεια σε κάθε σκηνή που παίζαμε όλοι μαζί. Δε γινόταν αυτό να μην πάει παραπέρα, θέλαμε να γράψουμε τη δική μας μουσική, να βγάλουμε το δικό μας άλμπουμ. Και το κάναμε.
Οι παρέες γράφουν ιστορία λένε. Με το άκουσμα της μουσικής σας νιώθουμε σαν να μας θυμίζετε μέσα από μια νέα πνοή τις ρίζες και την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Αυτά είναι τα δικά σας ακούσματα;
Όλοι έχουμε σίγουρα χορέψει σε οικογενειακά γλέντια και γιορτές παραδοσιακή μουσική. Ακόμα κι αν δεν είναι από τα βασικά ακούσματά μας. Όλοι ωστόσο αντιλαμβανόμαστε την παραδοσιακή μουσική ως τις ρίζες του τόπου μας, και δεν εννοώ μόνο της Κρήτης εννοείται. Όλη η Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, έχει μουσικές και ρυθμούς παραδοσιακούς που σου τραβάνε την προσοχή. Θέλαμε την πνοή που αναφέρετε να την έχουμε στο δίσκο μας. Θέλαμε αυτήν την παράδοση να τη φέρουμε στο σήμερα, να τη μετατρέψουμε σε κάτι πιο μοντέρνο και σύγχρονο. Να βάλουμε τη δική μας ταυτότητα σε όλο αυτό, και στο τέλος να βγει ο συνδυασμός του παλιού με το νέο.
Η εμφάνιση για την οποία ανυπομονούμε είναι στις 29 Απριλίου,
ημέρα Σάββατο, όπου θα ανοίξουμε τη συναυλία
της Γεωργίας Νταγάκη, στο Σταυρό του Νότου
Στο νέο σας δίσκο συμμετέχει και ο Βαγγέλης Μαμαλάκης στο κρητικό λαούτο. Το «Όλα σε μια θάλασσα» είναι ο τίτλος της πρώτης σας ολοκληρωμένης δουλειάς που κυκλοφορεί από την FM Records με 10 ολόκληρα κομμάτια το ένα καλύτερο από το άλλο. Θέλω να μας μιλήσετε για αυτό το δισκογραφικό ταξίδι.
Σε αυτό το δίσκο, δε συμμετέχει απλά ο Βαγγέλης ο Μαμαλάκης, αλλά είναι και τεράστιο κομμάτι της δουλειάς που έγινε. Μουσικά και ενορχηστρωτικά βοήθησε αρκετά και τον ευχαριστούμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Ο δίσκος μας «όλα σε μια θάλασσα», έγινε πραγματικότητα μετά από πολύ κόπο, σκληρή δουλειά, ατελείωτες πρόβες, πολλές διαφωνίες, διαφορετικές προτάσεις, μεταμεσονύχτιους πειραματισμούς. Απ’ όλα είχε γενικά. Ήταν, όμως, ένα ταξίδι -κυριολεκτικά και μεταφορικά- που θα μας μείνει αξέχαστο. Είναι αυτό το μαγικό που συμβαίνει με τους ανθρώπους που νιώθεις σαν οικογένεια. Τσακώνεσαι σε μια πρόβα, και στα επόμενα δύο λεπτά βρίσκεσαι πάλι να γελάς και να κάνεις αστεία, σα να μην έχει συμβεί τίποτα. Είχαμε και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που μας δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο, βρεθήκαμε διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, άλλος στην Αθήνα, άλλος στα Τρίκαλα, άλλος στο Ρέθυμνο, με κοινό τόπο για όλους το Ρέθυμνο. Φυσικά λόγω των παραπάνω είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για αυτό που παρουσιάσαμε. Η FM Records είναι η πρώτη μαμά δισκογραφική εταιρεία που μας «αγκάλιασε» και φυσικά βοήθησε στην πραγματοποίηση του πρώτου μας δίσκου και την ευχαριστούμε για αυτό.
Πιστεύετε πως η νέα πραγματικότητα στη δισκογραφία και στη μουσική γενικότερα και παγκοσμίως κλέβει από τη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη; Ο ψηφιακός τρόπος ενορχήστρωσης, οι μουσικές πλατφόρμες το marketing που βομβαρδίζει τον ακροατή με θέαμα αντί για ήχο. Εσείς πόσο ρομαντικά αντιστέκεστε σε αυτό που συμβαίνει;
Η νέα πραγματικότητα είναι αυτή, σαν καλλιτέχνες ακολουθούμε μέχρι εκεί που πιστεύουμε ότι μπορούμε. Η ψηφιακή εποχή δίνει ευκολίες, ο καθένας επιλέγει για το αν θα τις εκμεταλλευτεί ή όχι. Εμείς ως Topos πιστεύουμε ότι παραμείναμε ρομαντικοί, και μόνο με το γεγονός ότι αποφασίσαμε να τυπώσουμε το δίσκο σε μορφή cd, η εταιρεία μας πραγματοποίησε την επιθυμία μας και υλοποίησε το cd. Δεν αρκεστήκαμε στις ψηφιακές πλατφόρμες. Φυσικά και όλα τα τραγούδια μας είναι διαθέσιμα και ψηφιακά, έχουμε ενεργά όλα τα social media και νομίζω πως αυτή είναι η ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία πλέον.
Ποιος από τους τέσσερίς σας είναι η ήρεμη δύναμη; Ποιος είναι ο παρορμητικός; Ποιος είναι το παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ; Ποιος είναι ο πιο προσγειωμένος και σοφός;
Νομίζω συμφωνούμε όλοι εδώ, αλλά θα μιλήσω ως Ελένη, ή αλλιώς, όπως με λένε για να με πειράζουν, η «πληκτρού» της μπάντας. Ήρεμη δύναμη είναι ο Αργύρης (ο κιθαρίστας). Και ο σοφός της μπάντας νομίζω, πάλι ο Αργύρης είναι. Είναι αυτός που έχει την ψυχραιμία, την υπομονή, την επιμονή, τα επιχειρήματα, τον τρόπο να μας καθησυχάζει όταν οι υπόλοιποι τρώμε τις φρίκες μας. Χαχα. Ο Φίλιππος (ο ντράμερ) είναι ο πιο προσγειωμένος. Ξέρει καλά πότε πρέπει να ενθουσιαστούμε ή πότε πρέπει να συγκρατηθούμε. Θα πει την αλήθεια ωμή, δε θα χαϊδέψει τα αυτιά. Από την άλλη, η Ματθαία (η τραγουδίστρια) και εγώ είμαστε παρορμητικές, θα έλεγαν τα παιδιά της μπάντας. Έχουμε μια τρέλα, μια αφέλεια, μια ανεξήγητη διάθεση για χαβαλέ 24 ώρες το 24ωρο. Ευτυχώς που υπάρχουν τα αγόρια της μπάντας για να ισορροπείται κάπως η κατάσταση. Χαχα.
Υπάρχει κάτι που σας δένει τόσο δυνατά ώστε να μπορείτε να ονειρεύεστε μαζί κάθε μέλλον;
Η χημεία μας. Αυτό που βιώνουμε σε κάθε λάιβ. Αυτό το δέσιμο που νομίζω δεν έχουμε με κάποιον άλλο μουσικό, με όσους κι αν έχει συνεργαστεί ο καθένας μας εκτός μπάντας. Όλοι όσοι έχουν παρακολουθήσει το performance μας πάνω σε σκηνή, σχολιάζουν το πόσο δεμένοι φαινόμαστε. Συνεννοούμαστε με ένα βλέμμα, ή και μερικές φορές χωρίς καν αυτό. Περνάμε μοναδικά κάθε φορά, που πάντα ανυπομονούμε για την επόμενη στιγμή που θα ξαναπαίξουμε.
Πόσες απογοητεύσεις μπορεί να αντέξει η ευαίσθητη πτυχή ενός καλλιτέχνη μέχρι τελικά να έρθει η επίτευξη του στόχου και να φτάσει η μουσική του στο κοινό;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πιστεύω. Ο καθένας ό,τι αντέχει. Δεν είναι και εύκολο άλλωστε. Μια αποτυχία ή απογοήτευση προκαλεί στον άνθρωπο ένα φόβο, ένα δισταγμό. Και ίσως εδώ δεν ισχύει το «άμα θέλεις πολύ, το καταφέρνεις». Από την άλλη ο θεός της μουσικής προσφέρει και χαρές και επιτυχίες. Οπότε πιάνεσαι από αυτές και εξισορροπείς με τη νέα πραγματικότητα της μουσικής δισκογραφίας. Δεν είμαστε και τραπεζικοί. Μουσικοί είμαστε, έχουμε φαντασία και δημιουργικότητα και μεγάλο συναισθηματικό κόσμο. Το καλό με εμάς είναι ότι είμαστε μπάντα, όταν ο ένας πέφτει, είμαστε οι υπόλοιποι εδώ για να τον σηκώσουμε. Δεν αφήνουμε περιθώρια απογοήτευσης. Είμαστε μαζί, προσπαθούμε όλοι, έχουμε την καλύτερη δυνατή ψυχολογία και πάμε παρακάτω, σε κάθε εμπόδιο που βρίσκουμε.
Ποιες είναι οι δικές σας επιρροές από καλλιτέχνες; Υπάρχουν μουσικές και όχι μόνο προσωπικότητες που έβαλαν ένα λιθαράκι στο πως βλέπετε τον κόσμο;
Θα μιλήσω ως Ελένη, γιατί διαφέρουμε μεταξύ μας με τα υπόλοιπα παιδιά. Και αυτό είναι το ωραίο. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι, στο οποίο ακουγόταν όλων των ειδών μουσική. Κινηματογραφική, Χάρις Αλεξίου, Μητροπάνο, κρητικά παραδοσιακά, ροκ της εποχής του μπαμπά μου. Εγώ έπαιζα κλασικό πιάνο από μικρή, οπότε άκουγα και αυτό το είδος, μετά άκουγα ηλεκτρονική μουσική, γενικά πέρασα απ ‘όλα τα είδη. Σε κάθε ηλικιακή φάση είχα και διαφορετικά ακούσματα. Δεν ξέρω αν επηρεάστηκα ως μουσικός από κάποιον συγκεκριμένα. Εννοείται πως υπάρχουν καλλιτέχνες που εκτιμώ απεριόριστα και που πιστεύω πως έχουν συμβάλλει στη μουσική μου ταυτότητα, αλλά δεν είναι σίγουρα εύκολο να τους παραθέσω.
Ποιο είναι εκείνο το αστείο περιστατικό που σας έκανε να κλάψετε από τα γέλια και συνεχίζετε να γελάτε όσο το σκέφτεστε;
Για να θυμηθώ και να βρω κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, πρέπει να σκεφτώ νομίζω αρκετή ώρα. Δεν υπάρχει φορά που να βρεθούμε με τα παιδιά έστω και για δέκα λεπτά και να μη ρίξουμε γέλιο. Έχουμε και τα inside jokes μας, που μόνο εμείς καταλαβαίνουμε. Έχουμε δική μας γλώσσα επικοινωνίας γενικά. Αλλά ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια συχνά πυκνά. Είτε με κάτι που κάνει επίτηδες η ματθσια στη σκηνή, είτε με γκριμάτσες που κάνω εγώ, είτε με κάτι που κάνει κατά λάθος ο Αργύρης, είτε με κάτι που βλέπουμε στον Φίλιππο και κοροϊδεύουμε μπροστά του για πλάκα. Θα μπορούσαμε ξεκάθαρα να είμαστε Stand-up comedians και να αυτοσχεδιάζουμε την ώρα του λαιβ ένα κωμικό σκετσάκι.
οι Topos στη σκηνή με τη Γεωργία Νταγάκη στο Σταυρό του Νότου.
Στις 29 Απρίλη, Σάββατο, Οι topos ανοίγουν τη συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη και τραγουδούν κομμάτια από το άλμπουμ τους “Ολα σε μια θάλασσα”, για να καλωσορίσουν στη σκηνη τη Γεωργία και τη μπάντα της. Special guest της βραδιάς ο Μιχάλης Τζουγανάκης. Πρόκειται για Κρητική υπόθεση!..
Η πρώτη επαφή με τη Γεωργία Νταγάκη εγινε με τη συμμετοχή της στη διασκευή των topos “Όσο Βαρούν τα σίδερα- της Κρητης” . Με τη λύρα της και την αισθαντική φωνή της έδωσε στο κομμάτι μιαν άλλη μαγεία. Η συνέχεια έγινε στην παρουσίαση δίσκου των topos στο Ilion Plus με καλεσμένη τη Γεωργία που μοιράστηκαν τη σκηνή. Μία ιδιαίτερη χημεία δημιουργήθηκε εκείνο το βράδυ πάνω στη σκηνή.
Έτσι ξεκινούν οι όμορφες συνεργασίες, κυλάνε δεν έχουν βιάση.. Απλά γίνονται.
Τι μας ετοιμάζετε για το καλοκαίρι; Έχετε εμφανίσεις στα σκαριά;
Η εμφάνιση για την οποία ανυπομονούμε είναι στις 29 Απριλίου, ημέρα Σάββατο, όπου θα ανοίξουμε τη συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη, στο Σταυρό του Νότου (ακούστε εδώ το νέο τους τραγούδι) . Έπειτα από την παρουσίαση του δίσκου μας στην Αθήνα στις αρχές του Μαΐου, είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα λαιβ Αθήνα, Θεσσαλονίκη και φυσικά Κρήτη. Και φυσικά κυνηγάμε τα φεστιβάλ μουσικής Ελλάδα και Εξωτερικό. Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε την αφανή ηρωίδα των Topos δίπλα μας. Η Μαρία Κοκολάκη είναι τόσα χρόνια στο πλάι μας, μας συντροφεύει σε κάθε βήμα, μας συμβουλεύει, μας καθοδηγεί και μας ανοίγει λίγο λίγο τα φτερά. Ανήκει από την πρώτη μέρα στη μουσική οικογένειά μας και της οφείλουμε πολλά.
Let’s meet TOPOS
1 Comment
[…] στο αμάξι ενώ πήγαινε σε πρόβα μαζί τους υπόλοιπους μουσικούς και ο κόσμος μας χαιρετούσε από το παράθυρο του […]