Το γαλακτομπούρεκο της Αργυρώς!
Υλικά Συνταγής
4 φλ. γάλα
1 φλ. ζάχαρη φλούδα από 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 αβγά
3/4 φλ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
10 φύλλα «πολίτικο» της alfa
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
1½ φλ. νερό
φλούδα λεμονιού
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κομμάτι ξύλο κανέλα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
2. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
3. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
4. Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας. Αφαιρούμε την φλούδα.
5. Βουτυρώνουμε ταψί 22×36 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
6. Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
7. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο. 8. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50′ να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο. Αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει τελείως. 9. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′.
10. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο. Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά το γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο. argiro.gr
4 φλ. γάλα
1 φλ. ζάχαρη φλούδα από 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 αβγά
3/4 φλ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
10 φύλλα «πολίτικο» της alfa
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
1½ φλ. νερό
φλούδα λεμονιού
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κομμάτι ξύλο κανέλα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
2. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
3. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
4. Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας. Αφαιρούμε την φλούδα.
5. Βουτυρώνουμε ταψί 22×36 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
6. Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
7. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο. 8. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50′ να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο. Αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει τελείως. 9. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′.
10. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο. Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά το γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο. argiro.gr