Τι μπορούν να μάθουν οι επιστήμονες για το φεγγάρι κατά τη διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης
Η σεληνιακή έκλειψη στις 31 Ιανουαρίου θα δώσει μια ομάδα επιστημόνων μια ιδιαίτερη ευκαιρία να μελετήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας το ισοδύναμο αστρονόμου μιας θερμικής αισθητήριας ή θερμικής κάμερας.
Τρία σεληνιακά γεγονότα θα συναντηθούν σε μια ασυνήθιστη αλληλεπικάλυψη που καλείται παιχνιδιάρικα ένα σούπερ μπλε φεγγάρι αίματος. Η δεύτερη πανσέληνος τον Ιανουάριο θα λάβει χώρα την 31η, καθιστώντας το πρώτο μπλε φεγγάρι του 2018. Θα θεωρηθεί επίσης supermoon – ένα που φαίνεται λίγο μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από το συνηθισμένο, επειδή συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι κοντά στο perigee, ή το πλησιέστερο σημείο στην τροχιά του προς τη Γη.
Επιπλέον, μια σεληνιακή έκλειψη θα λάβει χώρα το πρωί στις 31 Ιανουαρίου, δίνοντας προσωρινά στη Σελήνη ένα κοκκινωπό χρώμα γνωστό ως φεγγάρι αίματος.
Για τους ερευνητές, η έκλειψη προσφέρει μια ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει όταν η επιφάνεια της Σελήνης δροσίζει γρήγορα. Αυτές οι πληροφορίες θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν μερικά από τα χαρακτηριστικά του regolith – το μίγμα χώματος και χαλαρών πετρωμάτων στην επιφάνεια – και πώς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Από το Παρατηρητήριο Haleakala στο νησί Maui της Χαβάης, η ομάδα θα διεξάγει τις έρευνές της σε αόρατα μήκη κύματος όπου ανιχνεύεται θερμότητα. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτή τη μελέτη μερικές φορές, ξεχωρίζοντας μεμονωμένες σεληνιακές θέσεις για να δουν πόσο καλά διατηρούν τη ζεστασιά τους σε όλη την έκλειψη.
“Ολόκληρος ο χαρακτήρας της Σελήνης αλλάζει όταν παρατηρούμε με μια θερμική κάμερα κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης”, δήλωσε ο Paul Hayne του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder. “Στο σκοτάδι, δεν γνωρίζουμε πολλούς γνωστούς κρατήρες και άλλα χαρακτηριστικά και οι περιοχές που συνήθως δεν περιγράφονται γύρω από ορισμένους κρατήρες αρχίζουν να «λάμπουν», επειδή τα βράχια είναι ακόμα ζεστά».
Οι σεληνιακοί επιστήμονες γνωρίζουν ήδη πολλά για τις καθημερινές και εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το όργανο Diviner του LRO από το 2009.
Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για πρακτικούς σκοπούς, όπως η αναζήτηση κατάλληλων χώρων προσγείωσης. Βοηθά επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν την εξέλιξη της επιφάνειας της Σελήνης.
“Αυτές οι μελέτες θα μας βοηθήσουν να πούμε την ιστορία του πώς οι μεγάλες και οι μικρές επιπτώσεις μεταβάλλουν την επιφάνεια της Σελήνης κατά τη διάρκεια της γεωλογικής περιόδου”, δήλωσε ο Πέτρος.
Η LRO, που ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου 2009, έχει συλλέξει ένα θησαυρό δεδομένων με τα επτά ισχυρά της εργαλεία, προσφέροντας μια ανεκτίμητη συμβολή στη γνώση μας για τη Σελήνη. Το LRO διοικείται από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland, για τη Διεύθυνση Επιστήμης της Επιστήμης στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον, DC και αποτελεί μέρος του Προγράμματος Ανακάλυψης που διαχειρίζεται το Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα.
Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυντάκτριας, Συντάκτρια στο περιοδικό Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Πηγή: https://www.nasa.gov