Τι δεν πρέπει να κάνεις στα social media όταν φεύγεις διακοπές
Εντάξει, μπορεί να έχει πάντα πλάκα να πειράζεις τους φίλους σου με τις εξωτικές και μακράς διαρκείας διακοπές σου, κάνοντάς τους να ζηλέψουν με τις παραδεισένιες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά, μόνο που δεν είναι οι μόνοι που παρακολουθούν την online δραστηριότητά σου.
Αν πρέπει να το πούμε, οι κλέφτες καραδοκούν και ψάχνουν σαν τρελοί τέτοιες καταστάσεις που λειτουργούν σαν βούτυρο στο εγκληματικό ψωμί τους. Μόνο που υπάρχουν αυτές οι φορές που φαίνεται να αγαπάμε ακόμα περισσότερο από τις ίδιες τις διακοπές το πικάρισμα των άλλων, κάνοντας το Facebook και τα άλλα κοινωνικά παιδιά τον απρόσκλητο επισκέπτη της ξενοιασιάς και της ξεκούρασής μας.
Ή απλώς δεν σκεφτόμαστε τις συνέπειες της κοινωνικής δικτύωσης όταν λείπουμε από το σπίτι μας για καιρό και μοιραζόμαστε τις καλοκαιρινές μας εμπειρίες, μιας και είμαστε χαλαροί και ανέμελοι. Απερίσκεπτοι δηλαδή! Την ώρα λοιπόν που μπαίνεις στο μάτι του κολλητού που ξεπατώνεται στη δουλειά ή του εκνευριστικού γείτονα που δεν ξεκολλάει από την απέναντι πλατεία, ένα τσούρμο κλέφτες, μπουκαδόροι και διαρρήκτες σε ευχαριστούν θερμά που κάνεις τη δουλειά τους απείρως ευκολότερη.
Αν σκοπεύεις να επιστρέψεις στο σπίτι σου και δεν αποζητάς μια… αναγκαστική ανακαίνιση λοιπόν, να σε τι πρέπει να πεις απαραιτήτως «όχι» αναφορικά με τη δράση σου στα social media. Παρανοϊκό; Αν διαβάζεις τους τίτλους των καθημερινών ειδήσεων («Του ‘‘σήκωσαν’’ το σπίτι ξέροντας από το Facebook ότι έλειπε»), σίγουρα όχι…
shutterstock521163331
Μην κάνεις status updates για τις διακοπές σου (όντας στις διακοπές σου)
«Το Μπαλί είναι απίστευτο! Έχω δει τόσα και είμαι ακόμα στην τρίτη μέρα! Κι έχω άλλες οχτώ ακόμα!». Μπράβο, υπέροχα, πολύ χαιρόμαστε για σένα, κάποιοι ζηλεύουμε κιόλας. Να τι θα καταλάβει όμως ο κλέφτης από τις 18 αυτές λεξούλες: α), λείπεις από το σπίτι, β) περνάς καλά και δεν δίνεις δεκάρα για τίποτα, γ) έχει 8 μέρες στη διάθεσή του για να σχεδιάσει και να μπουκάρει ανενόχλητος στο σπίτι σου, σπιτάκι σου και φτωχοκαλυβάκι σου.
Ελπίζουμε να έκανες ασφάλεια σπιτιού, γιατί μόλις προσκάλεσες όλο το οργανωμένο έγκλημα της περιοχής σε ένα πάρτι που θα λείπει αποκλειστικά ο οικοδεσπότης. Ή αυτόν τον αλητήριο αδερφό του κολλητού σου με τις κακές παρέες. Μην ποστάρεις λοιπόν πράγματα για τις διακοπές σου, όποια κι αν είναι τα privacy settings σου, καθώς ποτέ δεν ξέρεις ποιος παρακολουθεί ή από πού θα σου έρθει.
Και την ίδια ακριβώς στιγμή, μην ταγκάρεις την παρέα σου στις κοινές σας διακοπές, καθώς μπορεί να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της αποκοτιάς σου. Μπορεί να είναι αρκετά έξυπνοι και να μη δημοσιοποιούν τις διακοπές τους, γιατί να τη βρουν λοιπόν από κει που δεν το περιμένουν;
Μην κάνεις check-in και μη χρησιμοποιείς υπηρεσίες γεωεντοπισμού
Όλοι γνωρίζουμε (ελπίζουμε) ότι τα smartphones μας μπορούν να εντοπίζουν τις GPS συντεταγμένες μας, το ίδιο κάνουν όμως και τα προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ, μιας και έτσι μπορεί η κοινωνική δικτύωση (εφαρμογές σαν το Twitter, το Instagram και το Facebook δηλαδή) να ξέρουν πού είμαστε όταν κάνουμε check-ins.
Άλλο ένα βουτυράκι στο ψωμί του κακόβουλου κομπιουτερά δηλαδή, που μπορεί να σε εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο και να δίνει σήμα στα τσιράκια του. Όχι, ένα check-in στο πεντάστερο ξενοδοχείο κι ένα feeling happy στον υπεραπίστευτο προορισμό δεν αξίζουν το ρίσκο.
Μην ανεβάζεις φωτογραφίες όταν λείπεις από το σπίτι
Ξέρουμε, ο πειρασμός είναι μεγάλος και πώς να αντισταθείς; Αντιστάσου όμως με νύχια και με δόντια! Αυτή τη selfie στα καταγάλανα νερά μπορεί να την πληρώσεις ακριβά. Το κυβερνοέγκλημα γίνεται συνεχώς εξυπνότερο και μπορεί να βρει πού είσαι και πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία (από τα metadata της εικόνας). Πόσο μάλλον που οι φωτογραφίες στο Facebook περιλαμβάνουν ορατό τόπο και χρόνο ποσταρίσματος (geotagging), κάνοντας ακόμα ευκολότερη την εγκληματική αναζήτηση.
Selfies με αστακομακαρονάδα έχουν δει εξάλλου όλοι, σπίτια ολότελα αδειανά όμως μόνο οι πιο απρόσεκτοι.
shutterstock1048935941
Μην ποστάρεις τα ταξιδιωτικά σου πλάνα
Αυτό κρίνεται μάλλον ακόμα πιο επικίνδυνο, καθώς το να συνάγει κάποιος συμπεράσματα από τα status updates και τις φωτογραφίες σου απαιτεί μια κάπως ντετεκτιβίστικη έρευνα, αφού δεν είναι πάντα σαφές αν είσαι ακόμα στις διακοπές ή αν έχεις επιστρέψει. Όταν πεις όμως αυτό το «πανέτοιμος για τη βδομαδούλα μου στο Παρίσι», οι κλέφτες έχουν πανέτοιμο το διακοπο-πρόγραμμά σου.
Είναι από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις φεύγοντας για διακοπές, ενημερώνοντας άπαντες ότι θα λείπεις τις ερχόμενες μέρες από την εστία σου. Οτιδήποτε ποστάρεις σε όρους ημερομηνιών και χρονοδιαγραμμάτων λειτουργεί ως βολική πληροφόρηση για τον εγκληματία. Μην του κάνεις τη ζωή εύκολη.
Μην ενημερώνεις για το τι συμβαίνει στο σπίτι σου
Μπορεί να νιώσεις την ανάγκη να ευχαριστήσεις δημοσίως τον Μπάμπη τον κολλητό σου που προθυμοποιείται να βγάζει τον Αζόρ βολτίτσες όσο λείπεις. Ο κολλητός θα εκτιμήσει τα καλά σου λόγια με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει και ο κλέφτης. Γιατί ο κακοποιός ξέρει πια τι ρόλο παίζει ο Μπάμπης στο σπίτι σου -στο άδειο σπίτι σου- και ποιος είναι ο Αζόρ (μα Αζόρ;), αν καταλαβαίνεις. Πολλά τέτοια μικρά και φαινομενικά αθώα posts μπορούν να προδώσουν ένα σπίτι που έχει μείνει αφύλακτο για ένα καλό διάστημα. Γίνε εχέμυθος και δεν θα χάσεις.
Και πότε μπορείς τελικά να ποστάρεις όλο αυτό το υπέροχο και… ζηλόφθονο υλικό από το ταξίδι σου; Μα όταν επιστρέψεις! Και μόνο. Δώσ’ του τότε να καταλάβει, τίγκαρε το Instagram με εξωτικά εδέσματα, γέμισε το Facebook με selfies και feeling και κάνε τους φίλους σου να σκάσουν από την ασφάλεια του σπιτιού σου. Και τους κλέφτες φυσικά, που δεν πήραν χαμπάρι τη μεγάλη έξοδό σου, την καλύτερή τους ευκαιρία. Του χρόνου πάλι…
NEWSBEAST.GR