Θάνος Μουζάκης: Η δική του θεωρία οικονομικής διαχείρισης εισοδήματος
Ο Θάνος Μουζάκης, θα μπορούσαμε με άνεση να πούμε ότι είναι ένας μικρός επιστήμονας, καθώς παρότι είναι μαθητής της Β΄λυκείου, ανέπτυξε την δική του οικονομική θεωρία διαχείρισης εισοδήματος. Το θεώρημα αυτό το εφύηρε στην τρυφερή ηλικία των 15 μόλις χρόνων.
Αντιλαμβάνοντας, ότι όλο αυτό περιέχει ένα και μόνο αρνητικό πρόσημο, δηλαδή ότι όλες οι θεωρίες αναφέρουν στο πως να διαχειριζόμαστε το μηνιαίο εισοδημα μας. Σκέφτηκε να φτιάξει το δικό του οικονομικό “μοντέλο”εισοδήματος, το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε ως μια “έξυπνη” θεωρία και κίνηση για την δημιουργία επιχείρησης, απρόβλεπτων εξόδων και όχι μόνο.
Δείτε αναλυτικά παρακάτω την καινοτόμο αυτή θεωρία ανάπτυξης
Τι είναι αυτή η θεωρία;
Ο Νόμος Εξισορρόπησης Δυάδας, είναι μία οικονομική θεωρία διαχείρισης εισοδήματος, η θεωρία κατασκευάστηκε μέσα από αδυναμίες που εντόπισε σε άλλες παρόμοιες θεωρίες.
Τι μας λέει με λίγα λόγια:
Χωρίζουμε το εισόδημα σε δύο βασικές κατηγορίες: έξοδα και επένδυση. Το 40% του μηνιαίου εισοδήματος πρέπει να αποθηκεύεται για μελλοντικά έξοδα και το 60% για μελλοντικές επενδύσεις. Αυτά τα λεφτά αποθηκεύονται σε αυτές τις στήλες και εμείς θα αποφασίσουμε πόσα λεφτά από τη κάθε μία στήλη θα χρειαστούμε για αυτόν τον μήνα. Τα υπόλοιπα, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για μελλοντικά έξοδα και επενδύσεις.
Δηλαδή:
Σε αυτές τις στήλες έχουμε ήδη αποθηκεύσει λεφτά απο τους προηγούμενους μήνες και σε κάθε μήνα απο κάθε στήλη, τραβάμε τα λεφτά που θα χρειαστούμε απο το σύνολο των χρημάτων που έχουμε βάλει.
Αποτελέσματα:
Έτσι, είμαστε προετοιμασμένοι για απρόβλεπτα έξοδα, για μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, να αποθηκεύσουμε χρήματα για μεγάλες αγορές και μαζεύουμε χρήματα για δημιουργία επιχείρησης.
Άν μας φαίνεται σκληρό το πρόγραμμα;
Τότε, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πιο <<lite>> εκδοχή.
Μπορούμε τον πρώτο μήνα να αποθηκεύουμε πιο πολύ για έξοδα και λιγότερο για επενδύσεις και το ποσοστό των επενδύσεων να ανεβαίνει μήνα με τον μήνα.
Έτσι, σταδιακά έχουμε προσαρμόσει τον τρόπο ζωής και κάποια στιγμή μπορούμε να φτάσουμε στα ποσοστά που συνιστά η θεωρία (40%/60%)
Τα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με άλλες θεωρίες:
Οι περισσότερες ανάλογες θεωρίες αναφέρονται μόνο στην μηνιαία διαχείριση πχ η θεωρία του 75/15/10 λέει ότι πρέπει το 75% του μηνιαίου εισοδήματος να το ξοδέψουμε μέσα στον μήνα, το 15% το αποταμιεύουμε μέσα στον μήνα και το 5% το επενδύουμε μεσα στον μήνα. Όμως, σε αυτή τη θεωρία, δεν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ποσά αυτόν τον μήνα, απλώς τα αποθηκεύουμε εκεί μαζί με τα άλλα όλων των προηγούμενων μηνών και όσα χρειαζόμαστε για αυτόν τον μήνα, τα τραβάμε από την κάθε στήλη.
Τα αποτελέσματα στον πίνακα είναι μέσο των χρημάτων που αποκτήσαμε απο τις επενδύσεις