
Τα Τέμπη γίνονται πολυθεματικό πάρκο! Με μονοπάτια, αναρρίχηση, ράφτινγκ και καγιάκ

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο για την δημιουργία του πάρκου στην Κοιλάδα, που παρουσίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο επισκέπτης θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες όπως:
• Πεζοπορία στα δύο μονοπάτια (Το παραπήνειο στις όχθες του ποταμού Πηνειού και το κλέφτικο στην κορυφογραμμή της Κοιλάδας από την πλευρά του Ολύμπου)
• Βόλτα με τις δρεζίνες, το ποδήλατο και το ποταμόπλοιο
• Αναψυχή στις πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης οι οποίες προβλέπεται να επανενεργοποιηθούν
• Περίπατοι με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον
• Θρησκευτικός Τουρισμός
• Αναρρίχηση
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβλέπονται η δημιουργία σιδηροδρομικού μουσείου, χώρος προβολών για το φυσικό περιβάλλον, η οργάνωση υπαίθριων φεστιβάλ)
• Ράφτινγκ και καγιάκ
Ο δήμαρχος Τεμπών περιγράφοντας το όραμα του δήμου σημείωσε καταρχήν πως η Κοιλάδα των Τεμπών είναι μια περιοχή «φορτισμένη ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά μέσα από τη διαδρομή αιώνων».

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολλά και δαπανηρά έργα, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η ενεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η πρόβλεψη ήπιας χρήσης τους με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον για το σύνολο της έκτασής της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολλάτος.
Συμπλήρωσε δε πως με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που προτείνονται «θα ανακοπεί η απαξίωσή της, θα αναδειχθεί και θα αποτελέσει τόπο επίσκεψης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων».
Με βάση λοιπόν το σχέδιο, το πάρκο της Κοιλάδας των Τεμπών θα έχει μία αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος.
Η αρχή του πάρκου θα τοποθετηθεί στον παλιό σταθμό Ιτέας, όπου μάλιστα προβλέπεται να κατασκευαστεί στάση προαστιακού, βελτιώνοντας την επισκεψιμότητα του Πάρκου.
Το τέλος της Κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του νέου κόμβου στον Πυργετό, εκεί που βρίσκεται το Πετρογέφυρο Πυργετού το οποίο και κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα.
«Θα πρέπει να τονιστεί για ακόμη μία φορά η ανάγκη για τη μη απονέκρωση της Κοιλάδας, των παραλίων και των ορεινών διαμερισμάτων με την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος του Πυργετού.
Η δημοτική αρχή έχοντας και την συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού κατάφερε με συντονισμένες προσπάθειες να αναδείξει σε ύψιστο βαθμό την πρόταση «Αξιοποίηση- Ανάδειξη της Κοιλάδας των Τεμπών».
Απομένει η μετουσίωση της πρότασης σε οριστικές μελέτες με τη χρηματοδότηση της παραχωρησιούχου εταιρίας καθώς και η ένταξη των παρεμβάσεων στο ΠΔΕ και το νέο ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά δήμαρχος της περιοχής.
Επίσης, τόνισε πως η λειτουργία και η εκμετάλλευση του Πάρκου της Κοιλάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός δικτύου σύνδεσης με άλλες κοντινές τοποθεσίες ενδιαφέροντος με τις οποίες θα αλληλεπιδρά.
Οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν τόσο από τη λειτουργία του πολυθεματικού πάρκου, όσο και από τις παράπλευρες επιχειρήσεις θα ενισχύσουν την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, καθώς είναι βέβαιο ότι το πρόσημο στο οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό» είπε καταληχτικά ο δήμαρχος Τεμπών.