
Τα 4 μοιραία λάθη που οδηγούν στο διαζύγιο

2. Συνεχής κριτική: «Κάνεις τα πάντα λάθος»
Ο «ένοχος» ενοχλείται κάθε φορά που ο σύντροφός του κάνει λάθος και θυμάται αντίστοιχες καταστάσεις από το παρελθόν, επαναφέροντάς τις συνεχώς στο προσκήνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ασκεί κριτική στο υποτιθέμενο «λάθος», αλλά καταλήγει να επιτίθεται στην προσωπικότητα του άλλου, με εκφράσεις όπως «Μα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστό πια;».
Μην χρησιμοποιείτε επιθετικό ύφος όταν μιλάτε στο άλλο σας μισό και προσπαθείτε να μην μεγεθύνετε το κάθε πρόβλημα, δίνοντάς του μεγαλύτερες διαστάσεις και μάλιστα χωρίς λόγο. Αν κάτι σας ενοχλεί στη συμπεριφορά του, μιλήστε μαζί του με ψυχραιμία και εφόσον πιστεύετε ότι κάνει κάποιο λάθος, μπορείτε να του προτείνετε έναν διαφορετικό τρόπο να χειριστεί την κατάσταση. Το σημαντικό είναι να θυμάστε, ότι δεν πρέπει να είστε υπερβολικοί στις αντιδράσεις σας και να μην βλέπετε στον εαυτό σας τον αυστηρό δάσκαλο που υποδεικνύει στον κακό μαθητή τι πρέπει να κάνει.
Όταν ένας εκ των δύο ξέρει ότι έκανε κάτι κακό και, για να αποφύγει την κριτική, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του αμυνόμενος, έχοντας επιθετική συμπεριφορά προς τον άλλον. Φράσεις σχετικές όπως «Δεν φταίω εγώ γι’ αυτό που έγινε!», είναι χαρακτηριστικές μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Το αποτέλεσμα είναι να οξύνονται τα πνεύματα, ο άλλος να απαντάει με τον ίδιο τρόπο και το ζευγάρι να καταλήγει να εκτοξεύει κατηγορίες ο ένας στον άλλο.
Φροντίστε να έχετε την ευθύνη των πράξεών σας και να ζητάτε συγγνώμη όταν έχετε κάνει κάποιο λάθος. Έτσι, δεν θα χάσετε άσκοπα τον χρόνο σας σε μια διαφωνία χωρίς λόγο με αλληλοκατηγορίες. Η σχέση σας, μ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και ισορροπημένη.
Αν, όταν ξέρετε ότι η καταιγίδα έρχεται, προτιμάτε απλώς να την προσπερνάτε χωρίς να την σταματάτε, τότε έχετε κάνει μέγα λάθος γιατί στις σχέσεις δεν αρκεί απλώς να κάνουμε ότι δεν ακούμε ή ότι δεν βλέπουμε για να ξεχαστεί ένα ζήτημα. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε κατάματα, θα μείνει για πάντα εκεί, στη συνέχεια θα διογκωθεί και όταν τελικά «εκραγεί», η κατάληξη θα είναι πολύ πιο σοβαρή.
Πηγή in2life.gr