Σωκράτης Μάλαμας: “Τσιγάρο ατελείωτο, βαρύ, η μοναξιά”
Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι μουσικός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής. Η φωνή του και τα τραγούδια του έχουν συντροφεύσει πολλές στιγμές της ζωής μας και κυρίως μας έχουν ταξιδέψει νοσταλγικά στο παρελθόν και σε προσωπικές ουτοπίες.
Βιογραφικά Στοιχεία
Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά Χαλκιδικής. Ένα χωριό που κρατά με ιδιαίτερο τρόπο στις αναμνήσεις του, λόγω της εικόνας του, την οποία συνθέτουν ψηλά πέτρινα αρχοντικά με ξύλινα μπαλκόνια, της φύσης και των ιδιαίτερων χρωμάτων που το κατακλύζουν. Ο γονείς του ήταν αγρότες και όταν ο ίδιος ήταν 5 χρονών πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού που ήταν συνηθισμένο στη φύση αντέδρασε αρνητικά στο βιομηχανικό περιβάλλον της Στουτγάρδης, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει για έναν ολόκληρο χρόνο. Στην ηλικία των 12 εγκαταλείπει λοιπόν την Γερμανία και ξεκινά την φοίτησή του στο γυμνάσιο, κάνοντας τις δύο πρώτες τάξεις στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Χαλκιδική. Τελειώνοντας το σχολείο, παίρνει την απόφαση να πάει ξανά στη Γερμανία, θεωρώντας την κίνηση αυτή μια διέξοδο για τη ζωή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ξεκινά σπουδές ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός και παράλληλα συνεχίζει και τις μουσικές του σπουδές. Είναι η περίοδος όπου ζει μέσα στην απόλυτη νεανική τρέλα, καθώς στη Γερμανία την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν πιο ελεύθερα σε σχέση με την Ελλάδα: ροκ μουσική, πάρτι, αλκοόλ, ναρκωτικά. Όλα αυτά τα άφησε πίσω του, μόλις σε μια ημέρα, καθώς ένα πρωί αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα. Την ημέρα της επιστροφής του στη Θεσσαλονίκη τη σημαδεύει ένα τραγικό συμβάν: βρίσκεται στο αυτοκίνητο με φίλους και συγκρούονται με άλλο όχημα. Ο διπλανός του έχασε τη ζωή του και ο ίδιος με τους άλλους δύο τραυματίζονται σοβαρά. Μετά την ανάρρωση του πήγε φαντάρος και έπειτα καταπιάστηκε με διάφορες δουλειές, ώσπου πήρε την απόφαση να φύγει για την Αθήνα.
Τα Πρώτα Βήματα
Στην Αθήνα γράφτηκε αμέσως στο Εθνικό Ωδείο και ξεκίνησε μαθήματα στο τμήμα του Ασημακόπουλου, κιθαρίστας, τον οποίο ο Σωκράτης Μάλαμας θαύμαζε και θεωρούσε κορυφαίο. Προκειμένου να ανταπεξέλθει οικονομικά έπαιζε σε “σκυλάδικα” στη Συγγρού, για ένα μεροκάματο των 800 δραχμών. Εκεί είδε για πρώτη φορά το παράξενο πρόσωπο της νύχτας: βία, δράματα, περίεργοι θαμώνες και έντονα συναισθήματα. Το περιβάλλον αυτό ήξερε πολύ καλά πως δεν του ταίριαζε και γι’ αυτό το εγκατέλειψε. Βρήκε καταφύγιο σε μαγαζιά στην Πλάκα, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν πρώτα στις προτιμήσεις για έξοδο. Σε αυτά τα μαγαζιά ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδούσε κιόλας προκειμένου να αυξήσει την αμοιβή του. Η περίοδος αυτή της Αθήνας διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα εμφανιζόταν σε μαγαζιά και στο ρεπερτόριο του υπήρχαν πλέον και δικά του κομμάτια. Μια μέρα τον πρόσεξε ο μεγάλος Νίκος Παπάζογλου και του πρότεινε να ηχογραφήσουν στο στούντιο του.
Είσοδος στη Δισκογραφία και Μετέπειτα Πορεία
Η πρώτη προσπάθεια του Σωκράτη Μάλαμα για δίσκο απορρίφθηκε από την εταιρεία Lyra, καθώς χαρακτήρισε το υλικό του μη εμπορικό. Το 1989 ηχογραφεί στο στούντιο του Παπάζογλου τον δίσκο “Ασπρόμαυρες Ιστορίες”. Το 1991 ακολουθεί η δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Παραμύθια”. Και στους δύο αυτούς δίσκους γράφει και ερμηνεύει ο ίδιος, συστήνει έτσι στο κοινό το προσωπικό και ιδιαίτερο στυλ του. Το 1992 συνεργάζεται με το Μανώλη Ρασούλη και έρχεται ένας δίσκος με άρωμα από την καθ’ ημάς Ανατολή με τίτλο “Της Μέρας και της Νύχτας”. Τους στίχους υπογράφει ο Γιάννης Τσατσόπουλος και ερμηνεύει η Μελίνα Κανά. Στα τέλη του 1993 κυκλοφορεί ο δίσκος “Κύκλος”. Σε αυτό το δίσκο υπογράφει ο ίδιος τη σύνθεση και ερμηνεύει τα κομμάτια με την ξεχωριστή φωνή του. Το 1996 έρχεται ένας ακόμη προσωπικός δίσκος με τίτλο “Σωκράτης Μάλαμας”. Δύο χρόνια μετά συνθέτει τη μουσική για το δίσκο “13.000 Μέρες”, τους στίχους υπογράφουν ο ίδιος, ο Άλκης Αλκαίος, η Φωτεινή Λαμπρίδη και ο Γιώργος Αθανασόπουλος. Σε αυτό το δίσκο χρησιμοποιεί και ποίηση του Καβάφη. Το 1999 γίνεται ο ερμηνευτής των τραγουδιών του Νίκου Ξυδάκη στο δίσκο που τιτλοφορήθηκε “Νίκος Ξυδάκης-Σωκράτης Μάλαμας”. Στιχουργοί του δίσκου είναι ο Θοδωρής Γκόνης και ο Μιχάλης Γκανάς. Το 2000 έρχεται ο δίσκος “Ο Φύλακας και ο Βασιλιάς”, την μουσική υπογράφει ο ίδιος και τους στίχους ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Άλκης Αλκαίος, ο Οδυσσέας Ιωάννου και η Φωτεινή Λαμπρίδη. Στην ερμηνεία συμμετέχουν η Μελίνα Κανά και ο Μανώλης Λιδάκης. Το 2002 κυκλοφορεί ο δίσκος “Ένα”, ο οποίος περιλαμβάνει 14 τραγούδια, εκτελεσμένα με μία ή δύο κιθάρες. Το 2005 έρχεται ο δίσκος “Άδειο Δωμάτιο” και δύο χρόνια μετά ακολουθεί μια ακόμη προσωπική δουλειά με τίτλο “Δρόμοι”. Τον 2010 στον δίσκο “Πέρασμα” συνοδεύει τη φωνή του, παίζοντας μόνο κιθάρα. Δύο χρόνια μετά έρχεται το πρώτο live άλμπουμ του με τον τίτλο “Έξω”. Ακολούθησαν το 2014 οι δεύτερες αφηγήσεις των δίσκων “Ασπρόμαυρες Ιστορίες” και “Άδειο Δωμάτιο”. Το 2015 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Πρώτες Λέξεις” και το 2017 το άλμπουμ “Κάτοπτρα”. Στο δίσκο αυτό συμμετέχει και ο βιρτουόζος της τρομπέτας, Παντελής Στόικος. Στις αρχές του 2018 κυκλοφόρησε ένας δίσκος ορόσημο για τους λάτρεις της λεγόμενης έντεχνης μουσικής. Ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου συνεργάστηκαν στο δίσκο που είχε τίτλο “Με Στόμα που Γελά”. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια και συμμετέχουν οι κορυφαίοι μουσικοί της Ελλάδας: Θάνος Σταυρίδης, Δημήτρης Μυστακίδης, Κυριάκος Ταπάκης, Φώτης Σιώτας και άλλοι. Το καλοκαίρι του 2018 Σωκράτης Μάλαμας και Θανάσης Παπακωνσταντίνου έδωσαν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και χάρισαν στιγμές μαγείας στο κοινό τους.
Σε όλη του την πορεία συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες: Νίκος Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Active Member, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Χαΐνηδες, Μαρία Λουκά και άλλους πολλούς.
Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ένας ερμηνευτής με φανατικό κοινό. Η μουσική του έχει την ικανότητα να ταξιδεύει και να κλέβει το χρόνο με ευχάριστο τρόπο. Έχει ερμηνεύσει τραγούδια τα οποία θεωρούνται πλέον κλασικά στο ελληνικό ρεπερτόριο, όπως η Πριγκιπέσσα, η Νεράιδα, Τσιγάρο Ατέλειωτο και άλλα πολλά. Παρακάτω ακολουθεί βίντεο από τις καλοκαιρινές συναυλίες του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ερμηνεύουν το κομμάτι “Καλύβα”, σε στίχους και μουσική Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Πηγές
https://www.maxmag.gr/afieromata/sokratis-malamas-tsigaro-ateleioto-vary-monaxia-quot/