“Θέλω όλα τα παιδιά να γίνουν συνοδοιπόροι του μικρού Μίκη”Μάρω Θεοδωράκη
Η Μάρω Θεοδωράκη με μια» βάρκα στο γιαλό» θέλει να γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες, τον τεράστιο θείο της, τον Μίκη Θεοδωράκη, που για την Ελλάδα και όχι μόνο, είναι ένας ογκόλιθος πολιτισμού. Γεμάτη περηφάνεια για τη ρίζα της ανασύρει από τη μνήμη της ιστορίες που της έχει διηγηθεί ο Μίκης ή ο πατέρας της .Τις δένει με στίχους από τα τραγούδια του Μίκη και δημιουργεί στα παιδιά μας μνήμες, παιδεία, πολιτισμό.Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου μας μίλησε για όλα!
Στο βιβλίο σας «βάρκα στο γιαλό» αξιοποιησατε με τον καλύτερο τρόπο τις οικογενειακές ιστορίες και τις μοιραστηκατε μαζί μας .Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο αυτό.
Η ιδέα για το «Βάρκα στο γιαλό» γεννήθηκε με μια σκέψη που κουβαλούσα για χρόνια . Να μάθουν οι μικροί αναγνώστες τα παιδικά χρόνια του μικρού Μίκη μέσα από ιστορίες που ξετυλίγονται από την Ελλάδα μιας άλλης εποχής. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ενήλικη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη κι αν κάποιος θέλει να μάθει για εκείνον μπορεί να βρει βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα αγγίζει ουσιαστικά την καρδία, την ψυχή και την φαντασία ενός παιδιού. Γι αυτό αποφάσισα άλλωστε να βάλω σε πρώτο πρόσωπο, τον μικρό Μιχάλη να μιλάει στα παιδιά. Ο μικρός ήρωας , ο μικρός Μίκης που με μια βάρκα διηγείται στιγμές της παιδικότητάς του .
Κάθε κεφάλαιο του βιβλίο είναι κι ένας στίχος από τραγούδι του Μίκη, η επιλογή των στίχων σας πήρε χρόνο;
Η επιλογή των τραγουδιών δεν μου πήρε χρόνο .Ο τίτλος κάθε κεφαλαίου ερχόταν αβίαστα και απόλυτα συνδεδεμένος με την εξέλιξη της ιστορίας κάθε κεφαλαίου. Ίσως επειδή ως μουσικός έχω μια δυνατή σχέση με την μουσική ή ίσως επειδή γνωρίζω πολύ καλά το έργο του θείου μου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης τι είπε για το βιβλίο,του θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια;
Ο θείος μου ο Μίκης αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ιδέα και όπως ήταν φυσικό και το βιβλίο. Κάποιες ιστορίες που προβάλλονται στο βιβλίο μου της είχε διηγηθεί εκείνος και κάποιες άλλες τις είχα ακούσει από τον πατέρα μου, τον αδερφό του . Αυτές τις ιστορίες της επεξεργάστηκα κι έτσι οδηγήθηκα στην μυθοπλασία . Νομίζω ότι του αρέσει ο λιτός και τρυφερός τρόπος που παρουσιάζονται οι ιστορίες μέσα στο βιβλίο. Σίγουρα θα θυμήθηκε πολλά γιατί η οικογένεια του παππού μου, ήταν πολύ δεμένη κι αγαπημένη και μέσα σε δύσκολους καιρούς έμεινε έτσι , δεμένη, σαν μια γροθιά. Όλο αυτό βγαίνει μέσα στο βιβλίο.
Ποιες είναι οι δικές σας θύμησες από τον θείο σας; Σας εχει επηρεάσει στη δική σας μουσική δουλειά;
Ο θείος μου ήταν πάντα τεράστιος για μένα . Όταν ήμουν μικρή κι ερχόταν σπίτι μας τον κοιτούσα με θαυμασμό έτσι ψηλός όπως ήταν ! Καθώς μεγάλωνα μέσα από την μουσική του όλο και τον θαύμαζα ακόμα περισσότερο. Κι όταν έφθασα στην εφηβεία που τότε σπούδαζα πιάνο στο ωδείο ένιωθα ευγνωμοσύνη για την ρίζα μου και περηφάνεια για το μεγαλείο του συνθέτη και του ανθρώπου Μίκη .Δεν θα μπορούσα να μην επηρεαστώ από την μουσική του. Άλλωστε η μουσική του έχει επηρεάσει γενιές ολόκληρες. Η μουσική του εκπέμπει δυνατά συναισθήματα και ιδανικά. Ανθρωπισμό, ελευθερία, δικαιοσύνη, αγάπη , χαρά , πατρίδα, ελληνικότητα. Ένα έργο πλούσιο που θα διδάσκεται μέσα στους αιώνες.
Από πού εμπνεεστε;
Εμπνέομαι συνήθως από όσα γίνονται γύρω μου. Από την καθημερινότητα . Από το σήμερα. Παράλληλα όμως ένα μεγάλο πηγάδι έμπνευσης για μένα είναι η μουσική . Υπάρχουν φορές που ακούγοντας μια συγκεκριμένη μελωδία., ένα τραγούδι ή ένα μουσικό έργο να γεννηθεί η ιδέα για ένα καινούργιο βιβλίο . Και φυσικά όταν γράφω πάντα υπάρχει μια μουσική που με ακολουθεί.
Αγαπάτε περισσότερο να γράφετε για τα παιδιά ή για τους ενήλικες;
Από το 1999 γράφω για παιδιά . Αυτός ο κόσμος με γεμίζει χαρά. Όταν γράφω για παιδιά είναι σαν να μπαίνω μέσα σε ένα χρωματιστό κανάλι που ξεχειλίζει παιδικότητα. ‘Όμως πολύ πρόσφατα , τον περασμένο Σεπτέμβρη τόλμησα κάτι πολύ δυνατό. Και λέω τόλμησα γιατί δεν ήταν εύκολο να εμπιστευτώ τον εαυτό μου να γράψει και να απευθυνθεί σε ένα νέο , διαφορετικό κοινό. Το «Να ζεις δυνατά» που εκδόθηκε το περασμένο Φθινόπωρο από τις εκδόσεις Μίνωας είναι ένα βιβλίο που έγραψα για εφήβους το οποίο πραγματεύεται τις διατροφικές διαταραχές. Ένα πολύ σοβαρό θέμα που βασανίζει κυρίως τα νέα παιδιά. Κατάφερα να καταπιαστώ με αυτό το θέμα και το αποτέλεσμα μου έδωσε μεγάλη συγκίνηση.
Διαβάζουν σήμερα οι Έλληνες;Τα παιδιά μας πως μπορούμε να τα φέρουμε κοντά στο βιβλίο;
Δεν διαβάζουν όπως διάβαζαν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , το ατελείωτο σερφάρισμα στο ίντερνετ , τα ηλεκτρονικά έντυπα έχουν κατακτήσει το νου πολλών . Πράγμα λυπηρό αφού τα οφέλη που θα πάρει κανείς από ένα βιβλίο δεν μπορεί να τα πάρει από πουθενά αλλού. Αν ο μπαμπάς και η μαμά διαβάζει βιβλία τότε θα διαβάσει και το παιδί. Αν ο γονιός είναι όλη μέρα στο tablet τότε και το παιδί θα παίζει με το δικό του tablet που σίγουρα θα του έχουν πάρει οι γονείς του! Εμείς θα πάρουμε τα παιδιά μας από το χέρι και θα τα ταξιδέψουμε στον κόσμο του βιβλίου. Μαζί τους θα επισκεφτούμε τα βιβλιοπωλεία, μαζί τους θα διαβάσουμε, θα συζητήσουμε αυτό που διαβάσαμε, θα συμπορευτούμε στην φαντασία, στην γνώση και στην ψυχαγωγία .
Τι μήνυμα θέλετε να πάρουν οι μικροί αναγνώστες από το βιβλίο σας;
Μέσα από την βάρκα μου, την «Βάρκα στο γιαλό», θέλω πρώτα από όλα τα παιδιά να γίνουν συνοδοιπόροι του μικρού Μίκη . Τα μηνύματα που θα συναντήσουν είναι πολλά μέσα σε αυτό το ταξίδι , με κορυφαίο το πείσμα ενός παιδιού που θέλει να γίνει μουσικός και το καταφέρνει . Ένα δυνατό μήνυμα που μας λέει, πως όταν επιθυμούμε κάτι πολύ και έχουμε όραμα τότε αυτό γίνεται! Τα όνειρά μας πρέπει να τα εμπιστευόμαστε. Να μην φοβόμαστε. Να προχωράμε .
Ο ρολος του σχολείου,ποιος πρέπει να είναι για να αγαπήσουν τα παιδιά την ελληνική μουσική;
Ο ρόλος του σχολείου θα έπρεπε να είναι σημαντικός , όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι . Γίνονται βέβαια κάποιες προσπάθειες από εμπνευσμένους δασκάλους και καθηγητές μουσικής για την διάδοση της ελληνική μουσικής και της αξίας της αλλά είναι λίγες. Θεωρείτε ότι υπάρχουν πολλοί εμπνευσμένοι δάσκαλοι στην εποχή μας; Όπως και να χει στο σχολικό εκπαιδευτικό πεδίο είμαστε πολύ πίσω στην διδασκαλία μιας τέχνης που είναι πολύ σημαντική για την ολοκλήρωση του ανθρώπου.
Μελλοντικά συγγραφικά σχέδια;
Το γράψιμο δεν σταματάει ποτέ. Ευτυχώς η συγγραφή με αγαπάει ακόμα όπως κι εγώ. Τον Ιανουάριο του 2019 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο μου παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο που μιλάει για ένα… μικρό , τοσοδούλικο κουβαράκι. Δεν αποκαλύπτω ακόμα το θέμα …αφήνοντας την φαντασία σας να περπατήσει .
Σας ευχαριστώ θερμά,
Κυρία Θεοδωρακη” η βάρκα στο γιαλό “εύχομαι να βρει πολλούς ταξιδευτές,μικρους να μεγάλους.