Οι κουραμπιέδες του Άκη
Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει κουραμπιέδες και θα μυρίσει όλο το σπίτι!
Μέτρια 1 ώρα 4+μερίδες
Συστατικά1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις500 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο160 γρ. ζάχαρη άχνη2 βανίλιες1/2 κ.γ. πικραμύγδαλο200 γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά)ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα1 κ.γ. ανθόνερο1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Τρόπος μαγειρέματος1
Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
3
Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά.
4
Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βούτυρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα.
5
Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.
6
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, εκτός μίξερ και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
7
Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.
8
Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
9
Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
10
Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
11
Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.
Η συνταγή και τα υλικά αυτά αφορούν κουραμπιέδες που γίνονται στο μίξερ και όχι στο χέρι.
Tlife. Gr