Παρουσίαση βιβλίου: “Ο δρόμος με τις εφτά πόρτες” του Γιώργου Παστάκα
Οι εκδόσεις Άρτεμις παρουσιάζουν στο κοινό το πρώτο βιβλίο του δημοφιλή ζωγράφου Γιώργου Παστάκα “Ο δρόμος με τις εφτά πόρτες”.
Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στο cafe-εστιατόριο “Ένα νερό…” επί της οδού Φωκίωνως Νέγρη 57 στην Κυψέλη θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Γιώργου Παστάκα για το οποίο θα μιλήσουν η φιλόλογος/συγγραφέας Καίτη Παπαδάκη και η ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ Αργυρώ Πρόσκολλη.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η εκδότρια Άρτεμις Πετροπούλου.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του Γιώργου Παστάκα διαβάζουμε:
«Γεννήθηκα Αύγουστο, στην οδό Αθηνών. Η πόρτα είχε το νούμερο 19.
Χρώμα κόκκινο, τουλάχιστον έτσι τη θυμάμαι.
Βαριά, σιδερένια, που στην κάτω μεριά είχε δύο ασημένια αστέρια.
Γεννήθηκα Αύγουστο, στον δρόμο που κατέληγε στο ποτάμι.
Η πόρτα μου κόκκινη, σαν τον μήνα που γεννήθηκα, τον Αύγουστο του 1956.
Στα πόδια της, νερό που λίμναζε μετά τις πέντε το απόγευμα,
και οι γάτες που έγλειφαν το νερό από τις λακκούβες του σπασμένου τσιμέντου.
Η πόρτα μου κόκκινη, και η αγκαλιά της μαυρόασπρη,
όμοια Παντάνασσα σε μακεδονίτικο ξωκλήσι των Πρεσπών.»
Πρώτη προσπάθεια σε λογοτεχνικούς δρόμους, ενός ευαίσθητου ανθρώπου και καλλιτέχνη, που μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει μέσα από τη ζωγραφική του δημιουργική πορεία. Σήμερα γνωρίζουμε και τον συγγραφέα Γιώργο Παστάκα, η γραφή του οποίου αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για μας και μας έδωσε το κίνητρο για να εκδώσουμε το πόνημά του.
Ο Γιώργος Παστάκας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1956. Σπούδασε στην Royal Academy of Fine Arts του Λονδίνου. Από το 1979 συμμετέχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναφορά στο έργο και στη πορεία της δουλειάς του, γίνεται στο νέο Λεξικό Νεοελλήνων Ζωγράφων του εκδοτικού οίκου Μέλισσα (εκδόθηκε το 2000). Από το 1992 μέχρι και σήμερα ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή βυζαντινών εικόνων, τόσο με την παραδοσιακή μέθοδο όσο και με τη μέθοδο της εγκαυστικής. Ενδεικτικά, έχει εκθέσει το 1986 στη Στουτγκάρδη, 1987 στην Κοπεγχάγη, 1993 στη LaDefence του Παρισιού με την έκθεση Sacrae – Divinae, στην Ελλάδα το 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και αλλού.
Από το 1992 μέχρι το 2004 συνεργάστηκε με την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων για τα έργα τα οποία εκπροσωπούσαν επίσημα την Ελλάδα κατά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την Βράβευση των Ολυμπιονικών. Το 2010 ξεκίνησε η συνεργασία του ζωγράφου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου με τη σειρά Τα Τραύματα της Πέτρας. Από το 2015 εκθέτει στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας το εικαστικό έργο Έκτος Άθλος στο οποίο έχουν συμβάλλει και ο Γιώργος Κουμεντάκης με τη μουσική του και ο Γιώργος Ν. Μανιώτης με το κείμενό του.
Βρείτε ακόμα περισσότερα βιβλία, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις βιβλίων εδώ.