Μίμης Πλέσσας: Τι δεν ξέραμε για τον μεγάλο μαέστρο
Ο Μίμής Πλέσσας, εκτός ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της χώρας μας, υπήρξε και ένας μοναδικός πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις, το ταλέντο του, ήταν ορόσημο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.
Μίμης Πλέσσας: Ένα όνομα, μια ιστορία, μια κληρονομιά, μια ψυχή, μια Ελλάδα
Ο μέγας μαέστρος, Μίμής Πλέσσας φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και κατόπιν σπούδασε φυσικομαθηματική στην σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες. σπουδών του. όμως το 1952 σε ηλικία μόλις 28 χρονών τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ένα χρόνο μετά καθιερώθηκε ως πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 2010, ανακυρήχθηκε ως επίτιμος διδάκτωρ Χημέιας στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημέιας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ένας από τους καθηγητές του, στις μεταπτυχιακές σπουδές του, ήταν ο Αλμπερτ Αϊνσταίν, ένας από τους μεγαλύτερους για να μην πούμε ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ου αιώνα.
«Διδάχτηκα από τα παραδείγματα των σπουδαίων ομολόγων μου αλλά όχι μόνο στην τέχνη μου, και στην επιστήμη μου. Ευτύχισα να έχω τον Άλμπερτ Αϊνσταιν λέκτορα στα τελευταία του χρόνια στο πανεπιστήμιο που εγώ έπαιρνα το διδακτορικό μου, καταλαβαίνεις ότι θα έπρεπε να θεωρώ τον εαυτό μου πανηλίθιο εάν δεν καταλάβαινα την μεγαλοσύνη τού να βρίσκεσαι δίπλα στον άνθρωπο που κατάφερε τόσο κομψά να εκφράσει τι συμβαίνει στο σύμπαν»
«Από την άλλη μεριά την ίδια εποχή είχα την ευκαιρία να παίζω με τους μεγαλύτερους έγχρωμους τζαζιστες την εποχή της χούντας στην Αμερική» από συνέντευξη του Μίμη Πλέσσα στο Marathon Press.
Η σορός του μεγάλου μαέστρου, Μίμη Πλέσσα τεθήκε σε λαικό προσκύνημα την Πέμπτη, ένω χτές 10/9 έλαβε το τελευταία χειροκρότημα στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών από συγγενέις, φίλους και ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου.
πηγή εικόνας: www.thetoc.gr
2 Comments
Aroma Sensei very informative articles or reviews at this time.
thank you so much!