Μια Λαρισαία «αμαζόνα» συνάντησε έναν αυθεντικό «καουμπόι» και το θέαμα ήταν συναρπαστικό!
Ένα υπέροχο θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Λαρισαίοι το περασμένο Σάββατο στο Δασοχώρι με πρωταγωνιστές τα άλογα που χάρισαν πανέμορφες στιγμές στους φίλους της ιππασίας.
Όταν μάλιστα πρόκειται για την θεραπευτική μορφής αυτής, οι στιγμές είναι ακόμη πιο ιδιαίτερες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έλευση του διάσημου ανά τον κόσμο εκπαιδευτή αλόγων, τον Ελληνοαυστραλό, Stavro Steve Vergi, ο οποίος είναι ο από τους καλύτερους διεθνώς στο αντικείμενό του και το έδειξε στην σαββατιάτικη εκδήλωση.
Την πρόσκληση του έκανε η Λαρισαία «αμαζόνα» γνωστή σε όλη την Ελλάδα Πετρούλα Πετρίκη η οποία είναι εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας του συλλόγου «ΚΑΛΠΑΖΩ», Φίλοι του αλόγου στην εκπαίδευση και τη θεραπεία.
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους. Με την Πετρούλα η οποία μας εξηγεί ποια ακριβώς είναι η ιδιότητά της και μας μαθαίνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την σπουδαιότητα της Θεραπευτικής Ιππασίας.
Και με τον Ελληνοαυστραλό εκπαιδευτή που μας μιλάει τόσο για την εμπειρία που έζησε στη Λάρισα όσο και για το πώς βρίσκει το επίπεδο της ιππασίας στην χώρα μας.
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ»
– Πετρούλα, πόσα χρόνια ασχολείσαι με η θεραπευτική ιππασία;
– Mε τη θεραπευτική ιππασία ασχολούμαι αφοσιωμένα τα τελευταία 8 χρόνια, από το 2009. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με άτομα με αναπηρία, σχεδόν παράλληλα και τυχαία μπήκε στη ζωή μου και το άλογο, γρήγορα κατάλαβα ότι είναι άξιος συνεργάτης για να προσεγγίσεις και να ωφελήσεις με ένα τρόπο πολυδιάστατο. Επέλεξα το δύσκολο στο χώρο, να έχω δικά μου άλογα και να εργάζομαι με αυτά. Δύσκολο γιατί απαιτείται περισσότερος χρόνος, χρήμα και γνώση, παρόλα αυτά ανταμείβομαι προσφέροντας ασφάλεια στους αναβάτες μου και ποιοτική εργασία, δημιουργώντας έτσι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με διάρκεια… Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις παιδιά να μεγαλώνουν συντροφιά με το άλογο και να αναπτύσσουν δεξιότητες μέσα από αυτό.
– Ποια η διαδικασία της συγκεκριμένης θεραπείας και ποια τα οφέλη της;
– Το άλογο είναι για όλους, μικρούς, μεγάλους, τυπικούς η «διαφορετικούς», είναι ένα ζώο καθόλου επικριτικό και πολύ υπομονετικό και αυτά είναι βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού θεραπευτή! Οι ωφελούμενοι έχουν κέρδος σε πολλούς τομείς, κυρίως σωματικά, κινητικά, επικοινωνιακά και αντιληπτικά οφέλη! Για κάθε συμμετέχοντα σχεδιάζεται πλάνο προσέγγισης και δράσης, με βάση τις ανάγκες και ικανότητες του ατόμου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η δημιουργία σχέσης ανάμεσα σε άτομο, θεραπευτή και άλογο. Το άλογο με την επαναλαμβανόμενη κα ρυθμική κίνηση του επηρεάζει το μυϊκό τόνο, την ισορροπία και τον κινητικό έλεγχο του ατόμου που το ιππεύει και καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων. Αποτελεί ισχυρό κίνητρο, μπορεί να γίνει δίκαιος οριοθέτης και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία! Προσωπικά, νιώθω πολύ τυχερή που έχω τέτοιους συνεργάτες, καθιστούν τη δουλειά μου πιο εύκολη και ευχάριστη. Από την αρχή πίστευα πως τα άλογα είναι άξιοι θεραπευτές, αυτή η πίστη μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια και το άλογο είναι πια το προσωπικό μου πάθος και μου προσφέρει ένα πανέμορφο τρόπο ζωής. Έχω 4 άλογα τώρα και δε θα μπορούσα πια να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς άλογα!
– Υπάρχει ανταπόκριση από τους Λαρισαίους;
– Στην πόλη μας υπάρχει ανταπόκριση από άτομα που το έχουν ανάγκη, γονείς και παιδιά , φορείς και κέντρα αποκατάστασης, που το δοκίμασαν και είδαν τα αποτελέσματα. Θα έλεγα πως δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θα θέλαμε από τους τοπικούς φορείς και μηχανισμό, παρόλα αυτά μάλλον είναι δύσκολη εποχή για πραγματική στήριξη τόσο ευαίσθητων και ιδιαίτερων δράσεων και από την άλλη οι εμπλεκόμενοι, γονείς και συμμετέχοντες έχουμε μάθει πως να παλεύουμε και να καταφέρνουμε πράγματα μόνοι μας πια… Και έτσι γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί και ευέλικτοι.
– Ποιος ο ρόλος του πασίγνωστου εκπαιδευτή που ήρθε στη Λάρισα;
– Τελευταία μεταφέραμε τις δράσεις σε ένα όμορφο και ήρεμο στάβλο στο Δασοχώρι , όπου πέρα από το πρόγραμμα της θεραπευτικής ιππασίας, εμπλουτίζουμε τις δράσεις με πρόγραμμα εκμάθησης και ελεύθερης ιππασίας για όλους, επισκέψεις σχολείων, εκδηλώσεις με επίκεντρο το άλογο και ένα «σχολείο» επικοινωνίας με το άλογο από το έδαφος, με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Με αφορμή τα παραπάνω και έχοντας ως προϋπόθεση και προτεραιότητα μας την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, ατόμων και αλόγων καλέσαμε και φιλοξενήσαμε στο χώρο μας τον Ελληνοαυστραλό εκπαιδευτή αλόγων Σταυρό Στηβ Βεργή. Είχα την τιμή να τον παρακολουθήσω και να δουλέψω μαζί του με τα άλογα, το Σάββατο. Μάλιστα τον παρακολούθησαν πολλοί φίλοι του αλόγου να εργάζεται με άλογα. Πολλοί «αλογάδες» χρονιά, κατάθεσαν την έκπληξη και το θαυμασμό τους φεύγοντας. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στην Ελλάδα και μπορεί να προσφέρει πραγματική γνώση σε αυτούς που ενδιαφέρονται για τα άλογα τους και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα τους και να τους προσφέρουν, αλλά και να πάρουν πίσω σεβασμό και εμπιστοσύνη! Προσωπικά, χαίρομαι που τον συνάντησα και τον παρακολούθησα να δουλεύει, τον ίδιο και μια φουρνιά παλιότερων μαθητών του στη χώρα, άτομα που δουλεύουν με τον τρόπο που τους έδειξε και καρπώνονται θεαματικά αποτελέσματα από τα άλογα τους.
Η πόλη μας που συμβολίζεται από το άλογο, έχει ανάγκη τη γνώση του και θα προσπαθήσω πολύ να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανθρώπων εδώ που θα ασπαστεί αυτό τον τρόπο εκπαίδευσης, ένας δυο στην αρχή, περισσότεροι μετά και βήμα-βήμα άλλα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι άνθρωποι το έχουν ανάγκη, τα άλογα το έχουν ανάγκη.
Ότι έχω συναντήσει έως τώρα στην πόλη, σε σχέση με το άλογο με λυπεί, οι συνειδήσεις πρέπει να αλλάξουν και να σταματήσουμε να βασανίζουμε αυτά τα υπέροχα ζώα. «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΑ ΑΛΟΓΑ – ΑΠΑΡΧΑΙΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ»
– Κύριε Βεργή, ποια θα είναι η δράση σας αυτές τις ημέρες στη Λάρισα;
– Καλέστηκα στη Λάρισα από το συλλογο ΚΑΛΠΑΖΩ, φιλοι του αλογου στην εκπαίδευση και τη θεραπεία για να εργαστώ με τα αλογα τους και να τους παρουσιασω ένα τροπο επικοινωνιας με το αλογο ευγενικο και ασφαλη. Στην Ελλαδα οι μεθοδοι που χρησιμοποιουνται σε σχεση με το αλογο είναι καπως απαρχαιωμενες, και χρησιμοποιουν φοβο και πονο. Παλι καλα, ο κοσμος ξυπναει και στο χωρο αυτό προκυπτουν σιγα σιγα θετικες αλλαγες. Τα αλογα είναι ζωα πολύ ευγενικα από τη φυση τους, εξυπνα και επικοινωνιακα και δεν τους αξιζει βια. Εζησα αρκετά χρόνια έξω, στην Αυστραλία και ένας από τους σημαντικοτερους λογους που επεστρεψα είναι το αλογο να παρει τη θεση που του αξιζει διπλα στον ανθρωπο.
– Πείτε μας δυο λόγια για την σωστή εκπαίδευση των αλόγων…
– Πείτε μας δυο λόγια για την σωστή εκπαίδευση των αλόγων…
Η εκπαιδευση βασιζεται στα χαρακτηριστικά που προσφέρει η φύση στο αλογο και είναι σαν διαλογος, επικοινωνια με το αλογο, στη δικη του γλωσσα, τη γλωσσα του σωματος. Τα αλογα είναι πρωτα απ όλα ζωα και στη συνεχεια θηραματα και μετα αλογα.
Ως θηραματα ακολουθουνται από μ ια σειρά χαρακτηριστικών, που οφείλουμε να γνωριζουμε και να χρησιμοποιουμε σε μια κατασταση αιχμαλωσιας, ώστε να τα διατηρουμε υγιη σε σωμα και πνευμα, αλλα και για να τα εκμεταλευτουμε με τροπο θετικο κατά την εκπαιδευση τους! Στη συνάντηση υπήρχαν παιδιά και πιο μικροί σε ηλικία άνθρωποι, που για μενα είναι το μελλον, είναι αυτοι που μπορει να σημειωσουν πραγματικη αλλαγη και χαιρομαι να τους διδασκω και να παρατηρω τη βελτιωση στα αλογα τους και τη δημιουργια μιας ομορφης σχεσης με τον καιρο.
Ηταν εκπληξη η συμμετοχη και μεγαλυτερων ανθρώπων που εχουν αλογα χρόνια και είναι προσκολλημένοι σε άλλες αρχές, ποτε δεν είναι όμως αργά να κάνεις το σωστο, πρωτο βημα να το δεις και μετά να το αποδεχτείς.
postlarissa.gr