
Η ποίηση ως βάλσαμο
«Στο σώμα, στην ενθύμηση πονούμε.
Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις
είναι το καταφύγιο που φθονούμε.» Κώστας Καρυωτάκης
Μέσα στο άγχος και τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, «γεννήθηκε» η ιδέα της δημιουργίας ενός φαρμακείου από την Deborah Alma, στο οποίο συνταγογραφείται ποίηση με σκοπό να γιατρέψει τις συναισθηματικές παθήσεις.
Σχετικά με το φαρμακείο ποίησης

Όσον αφορά το πρώτο φαρμακείο ποίησης, αυτό βρίσκεται στην πόλη Bishops Castle της Μεγάλης Βρετανίας και άνοιξε από την πεποίθηση της εμπνεύστριάς του Deborah Alma, η οποία είναι και η ίδια ποιήτρια, ότι η ποίηση και γενικότερα η Λογοτεχνία δύναται να λειτουργήσει ως φάρμακο, ανακουφίζοντας από το άγχος, την κατάθλιψη και τη συναισθηματική κόπωση εν γένει.
Ειδικότερα, η σύλληψη της ιδέας προέκυψε από τη συναναστροφή της Alma με ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από άνοια, ενώ στην αρχική του μορφή το φαρμακείο ήταν κινητό καθώς αποτελούνταν από ένα ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με την Alma, η διαδικασία που ακολουθείται στο φαρμακείο είναι η εξής: προσκαλεί η ίδια τον «ασθενή» κι έπειτα από μια σειρά ερωτήσεων της επιλέγει το ανάλογο ποίημα για εκείνον, καθώς πιστεύει ότι διαθέτει την ικανότητα να δώσει το σωστό ποίημα στον κατάλληλο άνθρωπο.
Μάλιστα, τα «συνταγογραφούμενα» ποιήματα βρίσκονται μέσα για γυάλινα μπουκαλάκια σαν φάρμακα, τοποθετημένα σε ένα μεγάλο ντουλάπι που βρίσκεται στον χώρο. Τα μπουκαλάκια απευθύνονται αναλόγως, βάσει της συναισθηματικής πάθησης που επιθυμεί να θεραπεύσει ο «ασθενής». Ενδεικτικά αναφέρονται το αίσθημα της ραγισμένης καρδιάς, η αγάπη, η χαρά, η έμπνευση, η ανάγκη για αυθεντικότητα, η αποτοξίνωση από στα κοινωνικά δίκτυα και η ελπίδα.
Τέλος, στον χώρο οργανώνονται συχνά εργαστήρια ποίησης και συμβουλευτικές συνεδρίες, ενώ μέσα στα χρόνια δημιουργήθηκε κι ένα δεύτερο φαρμακείο το οποίο βρίσκεται στην Oxford Street του Λονδίνου.