Η καλύτερη μπεσαμέλ όλων των εποχών και πώς να την πετύχεις!
Μπεσαμέλ: η “μητέρα” των σαλτσών! Αυτός ο παχύρρευστος χυλός που σου δημιουργεί απίθανη αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής, ένα από τα σημαντικότερα comfort foods και συνδετικό υλικό τόσων και τόσων διαφορετικών συνταγών! Την υπέρτατη γαλλική σάλτσα, ή white sauce σύμφωνα με τη δυτική κουλτούρα, μπορεί να την έχεις στο μυαλό σου ως κάτι αρκετά κοινό, να μεγάλωσες θεωρώντας τη “δεδομένη” και εύκολη, μιας και σε πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας χρησιμοποιείται κατά κόρον! Άλλωστε, γίνεται παστίτσιο και μουσακάς χωρίς την αφράτη μπεσαμέλ που έρχεται και καλύπτει με την πλούσια γεύση και μοναδική υφή της τα υπόλοιπα υλικά; Όχι, δεν γίνεται!
Παρ’ όλα αυτά, η εξαιρετική μπεσαμέλ χρειάζεται και… διακριτικό χειρισμό, όπως αξίζει σε μια εκλεπτυσμένη και φινετσάτη γεύση! Κάθε άλλο παρά εύκολη και απλή θα έλεγε κανείς, όχι απαραίτητα από άποψη δυσκολίας στην κουζίνα, όσο περισσότερο σε σχέση με την επεξεργασία των υλικών που θα δώσουν το κατάλληλο (και ονειρεμένο) αποτέλεσμα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η σωστή μπεσαμέλ έχει και τα μυστικά της!
Είτε πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ως “καπάκι” πάνω σε ζυμαρικά, είτε ως βασικό συστατικό των σουφλέ σου, είτε για να δημιουργήσεις μια εντελώς διαφορετική σάλτσα προσθέτοντας λίγα υλικά, η μπεσαμέλ θα σε… συντροφεύσει για πολύ καιρό και σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές.
Τα μυστικά για την τέλεια μπεσαμέλ:
Τρία είναι τα υλικά που αποτελούν τη βάση (και πεμπτουσία) της μπεσαμέλ: γάλα, αλεύρι και βούτυρο και να τι πρέπει να προσέξεις κατά την επεξεργασία τους!
Ζέστανε το γάλα: Είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για την παρασκευή της μπεσαμέλ, γιατί με το ήδη ζεστό γάλα καταφέρνεις να έχει λιγότερο “έντονη” αντίδραση του καυτού μείγματος που έρχεται σε επαφή με κάτι κρύο, ενώ παράλληλα το μείγμα θα “σφίξει” πολύ πιο γρήγορα.
Μαγείρεψε το βούτυρο με το αλεύρι: Το μείγμα αυτών των δύο υλικών γίνεται μια πάστα, αφού πρέπει να τα μαγειρέψεις μαζί στην κατσαρόλα. Ίση ποσότητα βουτύρου και αλευριού δίνουν την κατάλληλη υφή που θα καβουρδιστεί και θα χρησιμοποιηθεί ως… πηκτικός παράγοντας για το γάλα.
Πρόσθεσε ένα μέρος του γάλακτος: Ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα από το γάλα στο μείγμα με το βούτυρο και το αλεύρι θα καταφέρεις να αραιώσεις ελαφρώς τη σύστασή του, προλαμβάνοντας τους σβόλους που μπορεί να δημιουργηθούν. Ρίξε το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας γρήγορα και τακτικά, ώστε να ανακατευτούν τα υλικά ομοιόμορφα και να πήξει η σάλτσα.
Πώς θα φτιάξεις την καλύτερη μπεσαμέλ όλου του κόσμου;
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
2 φλιτζάνια γάλα
6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Και τι πρέπει να κάνεις:
Ζέστανε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
Λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία, αλλά μην το αφήσεις να κοχλάσει, απλά να λιώσει.
Πρόσθεσε στο βούτυρο το αλεύρι και ανακάτεψε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.
Συνέχισε να μαγειρεύεις το μείγμα για περίπου επτά λεπτά, μέχρι να στεγνώσει και να σχηματιστεί ένα είδος πάστας, αλλά πρόσεχε να μην σκουρύνει πολύ το χρώμα της.
Πρόσθεσε τρεις κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα, ώστε να “ενυδατωθεί” η πάστα με το αλεύρι και το βούτυρο και συνέχισε να ανακατεύεις, μέχρι το μείγμα να αραιώσει ελαφρώς.
Ρίξε στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο γάλα και με προσοχή συνέχισε να ανακατεύεις συνεχόμενα, μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει λεία και ομοιόμορφη, καθώς θα πήζει.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει η σάλτσα, αφαίρεσέ τη από τη φωτιά.
Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να προσθέσεις φυσικά αλατοπίπερο και ίσως λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο αν σου αρέσει.
Τώρα έχεις έτοιμη μία πεντανόστιμη, “πουπουλένια” μπεσαμέλ, με την πιο κρεμώδη και απαλή υφή. Το τι θα επιλέξεις να προσθέσεις από εδώ και πέρα είναι δική σου επιλογή, ανάλογα με το φαγητό για το οποίο την προορίζεις. Για παράδειγμα, αν ετοιμάζεις mac & cheese σε αυτό το στάδιο προσθέτεις το cheddar, αν θέλεις sauce ζυμαρικών με γκοργκοντζόλα, τώρα ρίχνεις το τυρί, αν χρειάζεσαι την μπεσαμέλ για το παστίτσιο σου, μην χάνεις χρόνο και στρώσε το ταψί με τη βελούδινη κρέμα!
Και καλή σου όρεξη!
Tlife. Gr