Η «Άνδρος» μέσα από το φακό της Nasa Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Μη σας μπερδεύει στον τίτλο το όνομα του νησιού Άνδρος. Υπάρχουν δύο νησιά με αυτό το όνομα. Το πανέμορφο ελληνικό νησί των Κυκλάδων και η Άνδρος στο νησιωτικό σύμπλεγμα στις Μπαχάμες. Αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους στις Μπαχάμες και χωρίζεται από μεγάλες εκβολές ποταμών σε τρία τμήματα. Η Βόρεια Άνδρος, η Κεντρική Άνδρος και η Νότια Άνδρος αποτελούνται από αρκετές μικρότερες νησίδες και κολπίσκους που συνδέονται με μικρότερες εκβολές. Μαζί, η Άνδρος είναι η μεγαλύτερη σε συνολική έκταση (2.300 τετραγωνικά μίλια ή 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) από τα 700 νησιά στις Μπαχάμες.
Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απαθανάτισε αυτή τη φωτογραφία ενός μαζικού σχηματισμού κάθετων νεφών – γνωστού στους μετεωρολόγους ως cumulus castellanus – πάνω από την Άνδρο.
Αυτές οι πανύψηλες κατακόρυφες στήλες σύννεφων αποτελούν μέρος του γένους cumulonimbus. Το σύννεφο με το όνομα castellanus προέρχεται από την ομοιότητα που έχει με τους κεραμοσκεπείς πύργους ή τους πυργίσκους των μεσαιωνικών κάστρων. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (International Cloud Atlas) ταξινομεί τα σύννεφα αυτού του τύπου σε δύο κατηγορίες: είτε Altocumulus castellanus είτε Stratocumulus castellanus, ανάλογα με το ύψος των σύννεφων από τη βάση από την οποία αναπτύσσονται. Ανεξάρτητα από την ονοματολογία, αυτά τα σύννεφα αναπτύσσονται λόγω της ισχυρής κατακόρυφης κίνησης του αέρα που συνδέεται συνήθως με τις καταιγίδες.
Η φωτογραφική μηχανή ISS048-E-38518 από τον αστροναύτη αποκτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016 με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D4 που χρησιμοποιεί φακό 420 χιλιοστών και παρέχεται από τη Μονάδα Παρακολούθησης Κλινικών της ISS και τη Μονάδα Γεωπονίας και Τηλεπισκόπησης Johnson Space Center. Η εικόνα λήφθηκε από μέλος του πληρώματος της Expedition 48. Η εικόνα έχει περικοπεί και ενισχυθεί για να βελτιώσει την αντίθεση και τα αντικείμενα του φακού έχουν αφαιρεθεί. Το Πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποστηρίζει το εργαστήριο ως μέρος του Εθνικού Εργαστηρίου ISS για να βοηθήσει τους αστροναύτες να τραβήξουν φωτογραφίες της Γης που θα έχουν τη μεγαλύτερη αξία για τους επιστήμονες και το κοινό και να κάνουν αυτές τις εικόνες ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο. Πρόσθετες εικόνες που έχουν τραβήξει οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες μπορούν να προβληθούν στη φωτογραφία NASA / JSC Gateway to Astronaut της Γης. Απαθανατίστηκε από τον Andi Hollier, Hx5, σύμβαση JETS στη NASA-JSC.
Όργανα: ISS – Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
Ηρώ Μπρότση
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Πηγές: earthobservatory.nasa.gov, en.wikipedia.org