
Γλουτένη: Ο σύμμαχος που έγινε εχθρός

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως με την γλουτένη;
Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν παρά να προβληματίσουν. Τα κρούσματα κοιλιοκάκης και δυσανεξίας στη γλουτένη, έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 1950 στην Ευρώπη. Αν μάλιστα προστεθεί το μεγάλο αγκάθι της παχυσαρκίας, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Το σιτάρι σήμερα δεν είναι το ίδιο με αυτό που ήταν μισό αιώνα πριν. Σήμερα καλλιεργούνται υβρίδια σχεδιασμένα ώστε να εξασφαλίζουν ταχύτερη καλλιέργεια, να είναι ανθεκτικά σε νόσους και πιο εύπλαστα για εμπορικές ανάγκες.
Κατά συνέπεια, το σιτάρι σήμερα έχει πάνω από 50% γλουτένη σε σύγκριση με το 5-6% που κάποτε είχε. Αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι συχνά τα άλευρα επεξεργάζονται και απογυμνώνονται από τη διατροφική τους αξία, δίνοντάς τους μία εθιστική γεύση κατά το ψήσιμο, τότε εύκολα κατανοεί κανείς ότι τελικά η ποσότητα έχει λειτουργήσει σε βάρος ποιότητας. Όταν συμβαίνει αυτό, νομοτελειακά αρχίζουν τα προβλήματα .
πηγή itrofi.gr