ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΜΟΣ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΣΕ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΨΥΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΛΑΜΠΡΟΥ
1) Γιώργο χαιρομαι πολύ που βρίσκομαι στο εργαστηρι σου, σε έναν πολύ ζεστό και οικείο χώρο που αποπνέει τέχνη, αγάπη και δημιουργικότητα. Πως επέλεξες την τέχνη της χαρακτικής μέσα από τόσες επιλογές της Σχολής Καλών Τεχνών;
Μαριεττα μου κι εγώ χαίρομαι που συναντηθήκαμε στο χώρο μου και θεωρώ ότι είσαι κι εσυ ένα ιδιαίτερο άτομο. Στο παρελθόν ασχολήθηκα με διάφορες τέχνες όπως βιτρώ, ζωγραφική, χαλκογραφία. Όμως από το 2011 γνώρισα την τέχνη της χαρακτικής από την κόρη μου Ιωάννα, η οποία τελείωσε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Όμως το 2011 ταξίδεψε για έναν καλύτερο κόσμο κι εγώ απλά συνεχίζω αυτό που άφησε.
Αλλωστε η ΧΑΡΑΚΤΙΚΉ είναι Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΉΣ. Η χαρακτική είναι ζωγραφική με μήτρες, χρώματα και εκτυπώσεις, και μπορεί να είναι η αρχαιότερη καλλιτεχνική έκφραση του σκεπτόμενου ανθρώπου.
2) Για να ασχοληθεί κάποιος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά νομίζεις ότι πρέπει να διαθέτει ως άνθρωπος;
Να αγαπαει τον έρωτα που είναι η δημιουργία του κόσμου, να λατρεύει τη γυναίκα που είναι πρωτίστως η Παναγία, η μάνα μας, η αδελφή μας, η γυναίκα μας και τόσες άλλες γυναικείες φιγούρες. Εξίσου να είναι λάτρης της ποιοτικής μουσικής και της ερωτικής λογοτεχνίας. Και το κυριότερο να αγαπαει εν τοις πράγματι τον πλησίον του.
3) Η τέχνη δημιούργησε τον έρωτα και την αγάπη η ο έρωτας και η αγάπη τον έρωτα;
Είναι έννοιες αλληλοκαλυπτομενες και όπου υπάρχει πραγματική αγάπη και αληθινός έρωτας δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανθίσει κάποιος καρπός της τέχνης.
4) Ποια είναι τα βασικά θέματα από τα οποία εμπνέεσαι;
Είναι ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ..
5) Ποια είναι η ιστορία της χαρακτικής;
Ξεκίνησε τον 15ο αιώνα. Πχ οι ιθαγενείς χάραζαν τις φλούδες των δέντρων. Αυτοί που το μεταλαμπάδευσα στη Δύση ήταν οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες, οι οποίοι έχουν μεγάλη προϊστορία στη χαρακτική.
6) Ποια ονόματα ξεχώρισαν στον ελλαδικό χώρο και τους θαυμάζεις;
Τάσος, Κατράκη, Γραμματοπουλος.Και τον καθηγητή μου Ξενοφών Σαχίνη.
7) Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας του 2020 έχει επηρεάσει τη χαρακτική;
Όπως όλες οι μορφές της τέχνης έτσι και η χαρακτική έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Έχει επηρεαστεί όμως και θετικά και αρνητικά. Αρνητικά είναι το γνωστό ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα λόγω κρίσης και έτσι οι καλλιτέχνες δε δημιουργούν νέα έργα με το ρυθμό που δημιουργούσαν αλλά όμως η κρίση μου δημιούργησε έμπνευση για ένα έργο καινουργιο επηρεασμένος από την Γκουερνικα του Πικασσο. Η θέματολογια είναι δύσκολη αλλά με εξιτάρει και με απογειώνει.
8 Νέοι καλλιτέχνες ταλαντούχοι στην Ελλάδα υπάρχουν;
Υπάρχουν αξιόλογοι και πολλοί νέοι καλλιτέχνες.
9) Οι νέοι γονείς οδηγούν τα παιδιά τους στα μονοπάτια της τέχνης;
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι πολεμικές τέχνες που είναι γεμάτα και περισσεύει και μια επιλεκτική μερίδα που οδηγείται στην τέχνη. Και η Πινακοθήκη είναι ευτυχώς γεμάτη στην πόλη στην οποία ζούμε.
10) Η τέχνη εξημερώνει το θυμό, την απώλεια, την απογοήτευση και τη μελαγχολία;
Μετά τον χαμό της πολυαγαπημένης μου κόρης δεν ξέρω αν θα υπήρχα χωρίς την τέχνη. Και κουμπώνει σε όλες τις συναισθηματικές καταστάσεις και συναισθηματικές απώλειες.
11) Κατα ποσό η θρησκεία συμπορεύεται με την τέχνη;
Δεν ξέρω για αυτούς που δεν πιστεύουν, μπορώ όμως να πω για εμένα που πιστεύω ότι θρησκεία και τέχνη είναι αλληλένδετα κομματια.
12) Η αγάπη για την τέχνη χαρίζει υγεία και μακροζωία;
ΑΓΑΠΗ ΤΕΧΝΗ ΖΩΗ ΓΕΛΙΟ
Γιώργο είναι τιμή μου που καταθέτεις κομματια της ψυχής σου σε αυτή τη μικρή συνέντευξη. Θα ήθελα κοντά στο Πάσχα να μιλήσουμε για τη βυζαντινή τέχνη. Νιώθω περήφανη που είσαι πραγματικός φίλος και μεταλαμπαδεύεις τη χαρακτική στις νεότερες γενιές. Σου εύχομαι κάθε ευδαιμονία από τα βάθη της ψυχής μου.
Μαριέττα Λάμπρου