Εορταστική εξόρμηση στη Θεσσαλία (Μέρος 2ο)
Σε συνέχεια του άρθρου «Εορταστική εξόρμηση στη Θεσσαλία», δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την πρότασή μας μέρη του νομού της Λάρισας.
Χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου
Στον ξακουστό Όλυμπο, στην υψηλότερη κορυφή του οποίου, σύμφωνα με τη μυθολογία, κατοικούσαν οι Δώδεκα Θεοί και οριοθετείται μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας, βρίσκεται το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), συνορεύοντας με τη Λάρισα και την Πιερία. Ειδικότερα, το κέντρο τοποθετείται στον ορεινό οικισμό Βρυσοπούλες Ελασσόνας και οι εγκαταστάσεις του, έκτασης των εκατό στρεμμάτων, δημιουργήθηκαν με αρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του προσωπικού του Στρατού στη χιονοδρομία. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι για τους εκδρομείς οι οποίοι ανήκουν σε συλλόγους, πέραν του στρατιωτικού προσωπικού, παρέχεται διανυκτέρευση με την έγκριση του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στο ΚΨΜ του Κέντρου παρέχεται η δυνατότητα αγοράς ειδών πόσης και βρώσης, καθώς και αναμνηστικών ειδών. Επιπροσθέτως, ο στρατιωτικός ιατρός εκεί δύναται να παράσχει τις Πρώτες Βοήθειες στους εκδρομείς, ανά πάσα στιγμή! Μάλιστα, για τους εκδρομείς επιτρέπεται η χρήση και των τριών αναβατήρων του Κέντρου κάθε Κυριακή, έναντι αντιτίμου, συμπληρώνοντας πρωτύτερα μία βεβαίωση για τη μη ευθύνη του Στρατού σε περίπτωση τραυματισμού.
Χωριά του Κισσάβου
Στο έτερο θεσσαλικό βουνό Κίσσαβος ή Όσσα, οι εκδρομείς δύνανται να περιηγηθούν στα μοναδικά χωριά του, όπως λόγου χάρη τα Αμπελάκια με τη μακρόχρονη και σπουδαία ιστορία τους, το Μεταξοχώρι με τα μοναδικά αρχοντικά του και η Σπηλιά αγγίζοντας την κορυφή του βουνού.
Αμπελάκια
Στις δυτικές παρυφές του Κισσάβου, οι εκδρομείς θα έχουν την ευκαιρία να ατενίσουν την κοιλάδα των Τεμπών, από υψόμετρο τετρακοσίων πενήντα μέτρων. Τα Αμπελάκια χαρακτηρίζονται ως ένας παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός, καθώς τα δεκαεπτά αρχοντικά του ξεχωρίζουν αποπνέοντας τη γοητεία μιας άλλης εποχής, του 18ου αιώνα. Εξ αυτών, η κατοικία του Γεώργιου Σβαρτς, μουσειακής αξίας, λειτουργεί ως τέτοια ενώ με μία επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο οι εκδρομείς δύνανται να εξερευνήσουν μέσα από τα εκθέματά του τη αγροτική, ποιμενική και αστική ζωή των κατοίκων της περιοχής. Άξια αναφοράς και επίσκεψης αποτελεί η Μανιάρειος Σχολή, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά του χωριού από το 1773 και τα απομεινάρια της οποίας έμειναν πλέον να υπενθυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της.
Μεταξοχώρι
Ένας οικισμός, στον οποίο περίοπτη θέση κατέχουν οι ακτινοβόλες παλαιές αρχοντικές κατοικίες των εμπόρων μεταξιού, όπως των Βατζιά και Τζήμερου, είναι το Μεταξοχώρι Αγιάς. Στο Μεταξοχώρι ευδοκιμούσαν μεταξοσκώληκες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη μεταξουργία. Επίσης, οι εκδρομείς θα έχουν η δυνατότητα να επισκεφθούν ορισμένες από τις δώδεκα βυζαντινές εκκλησίες του οικισμού, όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην οποία δεσπόζει ένας ασημένιος τρούλος, ενώ θα εντυπωσιαστούν από το ξυλόγλυπτο τέμπλο του μοναστηριού των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Σπηλιά
Λίγο πριν την κορυφή του Κισσάβου, δηλαδή τον Προφήτη Ηλία όπου υπάρχει καταφύγιο, σε υψόμετρο οκτακοσίων πενήντα μέτρων βρίσκεται ο οικισμός της Σπηλιάς ο οποίος περιστοιχίζεται από τους χείμαρρους Παλιογέφυρο και Μέγας Λάκκος. Στον οικισμό παρέχεται μία πληθώρα ορεινών δραστηριοτήτων, όπως η δυνατότητα πεζοπορίας των εκδρομέων, ποδηλατάδας με ποδήλατα βουνού, αναρρίχησης και σκι. Τέλος, τα ζωογόνα δάση της για τα οποία περηφανεύονται οι κάτοικοί της διαθέτουν βελανιδιές οκτακοσίων ετών και οξιές. Για τον λόγο αυτό, η Σπηλιά εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο “NATURA 2000”.
Δικτυογραφία:
Χιονοδρομικό Κέντρο Ολύμπου (ΚΕΟΑΧ). Ανακτήθηκε από: https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-olympou/