Εκεί βρίσκεται μια εξωτική παραλία με ροζ άμμο και κρυστάλλινα νερά!
Ότι και αν διαβάσετε στη συνέχεια για καταγάλανα νερά, λευκή αμμουδιά και μαγευτικά τοπία, είναι πολύ λίγο για να περιγράψει αυτό που πραγματικά θα νιώσετε αν δείτε από κοντά αυτή την παραλία.
Τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας έχουν όμορφα χρώματα σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Σε πολλά σημεία εκεί που σκάει το κύμα η άμμος έχει μία εξαιρετική ροζ απόχρωση, μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της ξεχωριστής παραλία
Το Ελαφονήσι βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ από την πόλη των Χανίων και 43 χλμ από το Καστέλι. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι που απέχει μόλις 200 μέτρα από την ακτή.
Ανάμεσα σε νησί και Κρήτη υπάρχει μια ρηχή λιμνοθάλασσα με βάθος το πολύ ενός μέτρου. Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να φτάσουν στο Ελαφονήσι δεν έχουν παρά να.. περπατήσουν στη θάλασσα!
Η γοητεία του, η εξωπραγματική ομορφιά του, η ροζ απόχρωση στην άμμο και τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, αναδεικνύουν το Ελαφονήσι σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πιο εμβληματικές παραλίες της Κρήτης. Μια πολυφωτογραφημένη παραλία που φιγουράρει σε αμέτρητες καρτ-ποστάλ.
Όλη η περιοχή, ένα σκηνικό σχεδόν εξωτικό, εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 και στην ακτή θα βρείτε πολλούς χώρους που έχουν περιφραχθεί για την προστασία της βλάστησης.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ίσως σας φανούν υπερβολικά, αλλά ο μεγάλος αριθμός τουριστών που προσέρχονται στην παραλία τα καθιστά μάλλον ανεπαρκή. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται να πειράξετε κάποιο από τα φυτά, καθώς και να συλλέξετε τη σπάνια ροζ άμμο από την ακροθαλασσιά.
Βλέποντας αυτή την εξωπραγματική ομορφιά που έκανε το Ελαφονήσι διάσημο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έχει συνδέσει το όνομα του με τραγικά γεγονότα.
Το Πάσχα του 1824 εδώ σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι. Η σφαγή έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης και τιμωρίας για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό, καθώς τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα.
Αλλά και τον Φεβρουάριο του 1907 στο Ελαφονήσι προσέκρουσε το αυστριακό πλοίο Imperatrix και τα 38 θύματα του ναυαγίου φημολογείται ότι έχουν θαφτεί εκεί. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος σταυρός τον οποίο θα συναντήσετε επάνω στο νησί μαζί με ένα εκκλησάκι και ένα μικρό φάρο στη νοτιοδυτική πλευρά.
Δυστυχώς, για το χτίσιμο του φάρου θυσιάστηκαν όλοι οι κέδροι και τα άλλα δέντρα που υπήρχαν πάνω στο Ελαφονήσι. Ο φάρος αυτός καταστράφηκε από τους Γερμανούς στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει αντικατασταθεί από άλλο σύγχρονο.
Γιατί η άμμος είναι ροζ….
Υπεύθυνα για τη ροζ άμμο είναι τα σπασμένα κοχύλια και συγκεκριμένα τα μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.