Anzac: Τα μπισκότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
-Πανεύκολα, ελαφριά, ό,τι πρέπει για τις γιορτές
Κάθε συνταγή κρύβει μια μεγάλη ή μικρή ιστορία.
Είναι ένα γευστικό κομμάτι της παράδοσης κάθε χώρας και μας γνωρίζει στιγμές της μέσα στο χρόνο που την σημάδεψαν.
Yπάρχει ένα γλύκισμα που κουβαλά ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας.
Eχετε ακούσει για τα μπισκότα Anzac; (Tα αρχικά της σημαίνουν Australian & New Zealand Army Corps).
Είναι ένα γλυκό μπισκότο δημοφιλές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και η προέλευσή του μας γυρνά πολλές δεκαετίες πίσω: στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Aυτά τα μπισκότα φτιάχνονταν από τις γυναίκες και στέλνονταν στους στρατιώτες: ένα σνακ-καύσιμο (με αντοχή στις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες) για να αντλούν δύναμη και ενέργεια για τα μακρά ταξίδια τους.
Το συγκεκριμένο γλύκισμα παραδοσιακά προσφέρεται στις 25 Απριλίου, την Ημέρα Αnzac (Eθνική ημέρα μνήμης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία -τιμάται η μνήμη όλων των Αυστραλών και Νεοζηλανδών που έχασαν τηv ζωή τους στην μάχη). Mπορεί να αποτελέσει μια γευστική και ελαφριά επιλογή για τις ημέρες των γιορτών.
Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε!
Yλικά:
85 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
100 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια ζάχαρη καστανή ή λευκή
100 γραμμάρια βούτυρο
85 γραμμάρια τριμμένη καρύδα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (διαλυμένη σε μισό φλιτζάνι νερό)
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Για την εκτέλεση:
1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
2) Σε ένα μπολ προσθέστε την βρώμη, την καρύδα, το αλεύρι και την ζάχαρη.
3) Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το μέλι.
4) Διαλύστε την σόδα σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και έπειτα προσθέστε το μείγμα του βούτυρου και του μελιού. Ανακατέψτε καλά.
5) Στο μείγμα των ξηρών υλικών προσθέστε το μείγμα των υγρών υλικών.
6) Ανακατέψτε καλά.
7) Βάλτε την ζύμη για λίγα λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.
8) Στη συνέχεια σε ένα ταψί (με λαδόχαρτο) απλώστε μικρές ποσότητες του μείγματος (με απόσταση μεταξύ τους).
9) Ψήστε για περίπου 10 λεπτά (μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια των μπισκότων).
Bovary.gr