9 γυναίκες που θα θέλαμε να είναι υποψήφιες για την
Αν όχι η Oprah, τότε ποια ;
Η Οprah μπορεί. Μπορεί να κάνει μια εμπνευσμένη ομιλία, σαν κι αυτή που απηύθυνε στο πλήθος, στις Χρυσές Σφαίρες, παραλαμβάνοντας το βραβείο Cecil B. DeMille, για το σύνολο της καριέρας της. Μπορεί να συνοψίσει σε 9 λεπτά, το πάθος, το τραύμα, την οργή, την απόγνωση όλων των κακοποιημένων γυναικών (άλλωστε υπήρξε και η ίδια, τέτοια, θύμα από τα 9 ως τα 13 της πολλαπλών βιασμών από άντρες της οικογένειάς της) το δίκιο των γυναικείων αγώνων για ίσα δικαιώματα. Και μπορεί να συνεπάρει- απόδειξη πως μετά το τέλος της βραδιάς, τα tweets #Oprah2020 και #ΟprahForPresident «βούλιαξαν» τα social media.
Οι Δημοκρατικοί, φυσικά, τη θέλουν. Η «γκουρού των media θεωρείται πρόσωπο ενωτικό, μια υποψήφια που εμπνέει τους πάντες και απολαμβάνει ιδιαίτερη δημοφιλία μεταξύ των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων – ιδίως στους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες. Γενικά είναι μια εξαιρετική εναλλακτική, επιλογή, κόντρα στον Ρεπουμπλικανό μισογύνη Donald Trump, αν και εφόσον αποφασίσει να πάει για δεύτερη θητεία. Θα θελήσει, όμως, να αναμετρηθεί μαζί του. Προς το παρόν, η «Κυρία Ο» προτιμά να σιωπά και να εξετάζει τις επιλογές της.
Με την Oprah να «οδηγεί» την κούρσα για το χρίσμα , ιδού και η υπόλοιπη λίστα του Ladylike με τις γυναίκες που θα θέλαμε (αύριο ; του χρόνου ; κάποτε;) να δούμε στα γκαζόν του Οίκου στο 1600, της Pensylvannia Ave.
Michelle Obama
AP Photo/Jim Cole
Μια από τις «Πιο Επιδραστικές Γυναίκες του Κόσμου», σύμφωνα με το Forbes, η πρώην Πρώτη Κυρία – και πρώτη Αφροαμερικανή FLOTUS – κατέκτησε τους Αμερικανούς με την οξύνοια, το πάθος της για τα projects που «υιοθέτησε» (π.χ. τον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας), το χιούμορ, τη μαχητικότητά και το αψεγάδιαστο στυλ της. Η δημοφιλής Michelle παραμένει o «κρυφός άσος» των Δημοκρατικών για τις προεδρικές του 2020, αν και η ίδια έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, διότι «η πολιτική είναι σκληρή», ιδίως για μια οικογένεια. «Δεν θα ζητήσω από τα παιδιά μου να το περάσουν αυτό ξανά διότι όταν διεκδικείς ένα ανώτερο αξίωμα, δεν αφορά μόνο εσένα. Αφορά ολόκληρη την οικογένειά σου», συμπλήρωσε. Κρίμα γιατί, στ’αλήθεια είναι η μόνη γυναίκα της λίστας που «ξέρει τη δουλειά».
ADVERTISING
Ellen DeGeneres
AP Photo/Andrew Harnik, File
Η παντρεμένη, ομοφυλόφιλη και ακτιβίστρια κωμικός, σταρ και παραγωγός του Τhe Ellen DeGeneres Show, το οποίο παρακολουθούν καθημερινά, επί 14χρόνια, 3 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι, ασφαλώς, η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή για την αμερικάνικη προεδρία. Στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική επιλογή διότι α)η Ellen είναι αστεία β) η Ellen προωθεί δυναμικά τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και την ιδέα των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους γ) το show της επιβραβεύει πάντα το καλό και εμπνέει, βοηθά, δίνει χαρά σε εκατομμύρια άντρες και γυναίκες δ) η τούμπα της Taylor Swift στα παρασκήνια, όταν την τρόμαξε η Εllen, αξίζει σε ψήφους, τουλάχιστον όσο ολόκληρη η Καλιφόρνια. Beat that Donald!
Angelina Jolie
Jordan Strauss/Invision/AP
Ο λόγος είναι απλός :όταν οι περισσότεροι σταρ του Χόλιγουντ «υιοθετούν» σκοπούς στο Instagram (το AIDS, τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ, τα «πράσινα» αυτοκίνητα κ.λπ). η Jolie δρα. Υιοθετεί ορφανά, «αποβιβάζεται» στην Καμπότζη, την Ταϋλάνδη, το Εκουαδόρ, την Αιθιοπία, την Τανζανία, τη Σιέρρα Λεόνε, το Πακιστάν, την Κόστα Ρίκα, το Σουδάν, σε 20 ανθρωπιστικές αποστολές σε περισσότερες από 30 χώρες. Μιλάει στην σύνοδο υπουργών της G8 για τους βιασμούς των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες. Επισκέπτεται στρατόπεδα προσφύγων, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, καταυλισμούς, αγκαλιάζει γυναίκες, χαϊδεύει σεισμοπαθείς, ιδρύει σχολεία, κλαίει για τα ορφανά του AIDS . Και μετά γυρίζει ταινίες για όλα αυτά. Kάποτε, κάπου, κάποιος πρέπει να συντάξει μια μελέτη για το πώς η «σέξι αντροτραγανίστρα» του Χόλιγουντ με το οργιώδες παρελθόν, κατάφερε και έγινε η Aγία του – ένα αξιοθαύμαστο, παγκόσμιο role model. Ψήφο στην Angie!
Madonna
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
Στην περίπτωσή της, η φιλανθρωπική δράση ή το ότι χτίζει σχολεία και νοσοκομεία στο Μαλάουι από όπου κατάγονται τα 4 υιοθετημένα της παιδιά, είναι απλώς το «κερασάκι». Η «τούρτα» είναι η ίδια η Madonna. Εκκεντρική, ανήσυχη, εικονοκλαστική, αυταναφλεγόμενη, η αδιαφιλονίκητη Βασίλισσα της Ποπ, άνοιξε νέους δρόμους στην τέχνη της, παίζοντας, προκαλώντας ανανεώνοντας διαρκώς, τη μουσική, την εικόνα της, το στίχο, τα εκφραστικά της μέσα. Πλέον, θεωρείται λιγότερο star και περισσότερο ένα «παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο». Το ταλέντο της για την επιτυχία και η ικανότητά της να σκέφτεται διαρκώς «έξω από το κουτί», είναι στοιχεία που θα της ήταν χρήσιμα αν κατέβαινε στην πολιτική.
Susan Sarandon
Willy Sanjuan/Invision/AP
Διότι από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, έχει αναπτύξει σημαντική ακτιβιστική δράση, υποστηρίζοντας προοδευτικές, αριστερές πολιτικές θέσεις, κάνοντας δωρεές, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αντιπολεμικές, αντιρατσιστικές πορείες κ.λπ. Διότι το 2003 τάχθηκε κατά της εισβολής στο Ιράκ. Διότι έχει υποστηρίξει τους ομοφυλόφιλους και τους transgenders, έχει φωνάξει για τα ζητήματα της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο κι έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, στην Λέσβο, για να δει, με τα μάτια της, το δράμα των προσφύγων. Διότι είναι ένας άνθρωπος που συμπονά αλλά και τόσο σταρ, ώστε να δηλώνει πως – με εξαίρεση τα Όσκαρ – έχει πάει ψιλομαστουρωμένη (!) σε όλες τις απονομές βραβείων για τα οποία ήταν υποψήφια. Διότι είναι η υπέροχη Susan Sarandon.
Beyonce Knowles
Matt Sayles/Invision/AP
Η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια, συνθέτις, performer «Πιο Σέξι Γυναίκα του 21ου Αιώνα» – σύμφωνα με το περιοδικό GQ – μητέρα τριών παιδιών και υπερεπιτυχημένη επιχειρηματίας με τις θηριώδεις πωλήσεις CDs, φίλη της Michelle Obama κ.λπ. είναι επίσης και μια δυναμική ακτιβίστρια, με αδιάλειπτη φιλανθρωπική δραστηριότητα. (Μεταξύ άλλων, έχει ιδρύσει το Survivor Foundation που προσφέρει βοήθεια και ανακούφιση στα θύματα μεγάλων φυσικών καταστροφών, συμμετέχει σε καμπάνιες για συγκέντρωση και δωρεά τροφίμων σε απόρους, άστεγους, για ενίσχυση των γυναικών κ.λπ αλλά και το BeyGood Foundation, που μάχεται για την ισότητα των δύο φύλων, κόντρα στη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό κ.λπ ). Αν βέβαια το καλοσκεφτείς μια υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, δεν είναι τίποτα για την Queen Bey. Είναι ήδη η ακαταμάχητη «Βασίλισσα του Καλού»…
Brigitte Macron
AP Photo/Thibault Camus, Pool
H Brigitte Trogneux – Macron, είναι ασφαλώς από μόνη της ένα σκάνδαλο – λόγω ηλικίας, στιλ, ερωτικού παρελθόντος (σ.σ. η δασκάλα που ερωτεύεται τον – πολύ μικρότερο – μαθητή της κ.λπ κ.λπ) που καταργεί όλα τα κλισέ κι εξάπτει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας . Σε όλους αυτούς τους λόγους, προστέθηκαν, πρόσφατα, κανά δυό ακόμα. Ας πούμε το ότι η νέα οικοδέσποινα του Μεγάρου των Ηλυσίων, διεκδικεί ενεργό, δημόσιο ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, την ελευθερία να ντύνεται σέξι, στα 64 της, καθώς και το δικαίωμα να περπατά και να στέκεται στο πλευρό του συζύγου της, (αντί ένα βήμα πίσω του, όπως ορίζει το εθιμοτυπικό), δηλώνοντας, μάλιστα, στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «καμιά γυναίκα, δεν πρέπει να υποχρεώνεται να μένει πίσω». Ένα μικρό βήμα για τον σεξισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα, από μια δυνατή γυναίκα που δεν υπακούει σε παλιούς κανόνες – φτιάχνει δικούς της. Απλώς, φανταστείτε αυτό το «σκάνδαλο» στον Λευκό Οίκο.
Amal Clooney
AP Photo/Alastair Grant, File
Σε περίπτωση που το ξεχάσατε η Αmal Alamuddin Clooney, είναι η όμορφη, κοσμοπολίτισσα απόφοιτος της Οξφόρδης που «ανάγκασε» τον πιο φοβικό εργένη του κόσμου να «κρεμάσει τα παπούτσια του» και να αρχίσει να αλλάζει βρώμικες πάνες. Επιπλέον είναι μια διεθνώς καταξιωμένη δικηγόρος με ειδίκευση σε υποθέσεις διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, (σ.σ. ένα «πάθος» που μοιράζεται με τον νέο-ακτιβιστή George) απελάσεις και υποθέσεις που αφορούν εθνικά εγκλήματα. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει ακόμα και ολόκληρες κυβερνήσεις, κατά βάση όμως έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της στην υπεράσπιση του ιδρυτή του WikiLeaks Julian Assange και της Yulia Tymoshenko, ενώ ήταν βοηθός του δικαστή Patrick Robinson, ο οποίος ανέλαβε τη δίκη του Μilosevic. Μαζί με τον George, θα ήταν ίσως ένα ιδανικό προεδρικό ζευγάρι – μαντέψτε δε, ποιος από του δύο θα ήταν το «μυαλό»…
Emma Watson
AP Photo/Michel Euler
Στα 27 της, μόλις, (και ήδη με «ένσημα» 17 χρόνων στην κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και ένα πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Brown), η αβάσταχτα ταλαντούχα ηθοποιός θεωρείται η νέα, μεγάλη ελπίδα του Girl Power. Ως δηλωμένη φεμινίστρια και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ έχει ταξιδέψει στο Μπαγκλαντές και τη Ζάμπια για να προωθήσει το project της εκπαίδευσης νεαρών κοριτσιών- κι έπειτα ποιος ξεχνά την φλογερή ομιλία, με την οποία άνοιξε την ημερίδα «ΗeForShe» (σ.σ. μια καμπάνια που είχε σκοπό να εισάγει στη φεμινιστική συζήτηση και τους άντρες), στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, το 2014 ;
«Γιατί κατέληξε ο φεμινισμός να θεωρείται κάτι τόσο απωθητικό; Θεωρώ ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να πληρώνομαι το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους μου. Νομίζω ότι ναι, πρέπει να έχω το δικαίωμα να παίρνω εγώ τις αποφάσεις που αφορούν το σώμα μου. Πιστεύω ότι οι γυναίκες οφείλουν να συμπεριλαμβάνονται στην πολιτική ηγεσία, ώστε να έχουν λόγο σε αποφάσεις που μετά θα ορίζουν τη ζωή μου. Και θεωρώ ότι κοινωνικά πρέπει να λαμβάνω τον ίδιο σεβασμό με τους άντρες».
Ω ναι, η «Ερμιόνη Γκρέιντζερ», θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιήσει λίγη από την καλή μαγεία της για να γίνουν όλα αυτά. Η Αμερική την χρειάζεται.
Κεντρική φωτογραφία: AP IMAGES
Ladylike.gr