30.07.2018: Διεθνής Ημέρα Φιλίας
Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/65/275) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.
Τα βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η φιλία λέξη ιερή, μεστή νοήματος και δυναμική όπου αναδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ δύο ατόμων, χωρών ή κρατών. Σε ευρύτερο επίπεδο τα σπουδαιότερα στοιχεία που συγκροτούν μια δυνατή και σταθερή στα χρόνια και στα εμπόδια φιλία αποτελούν: ο σεβασμός και η αποδοχή της ετερότητας και της διαφορετικότητας, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η αγάπη, το νοιάξιμο και η παροχή βοήθειας σε πάσης φύσεως καταστάσεις και η συμπαράσταση στα δύσκολα…
Σύμφωνα με το θυμόσοφο λαό, «Αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του», «Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», «Ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται», «Ο χειρότερος τόπος είναι εκείνος που δεν έχεις φίλους».
Για την ίδια τη Φιλία έχει μιλήσει και γράψει ο σπουδαίος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.: «Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη», μτφρ: «Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα». Προεκτείνεται σε δύο σώματα και αφορά δύο ψυχές που ενώνονται σε μία. Μια σημαντική προέκταση της φιλίας.
Σας αφήνω με μια δική μου σκέψη περί φιλίας: «Ο/η φίλος/η είναι το πρόσωπο που με ενσυναίσθηση θα σε καταλάβει, θα μπει στα μύχια της ψυχής σου και θα νιώσει και το παραμικρό ψήγμα συναισθήματος. Θα είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σου. Θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε εύκολη αλλά και δύσκολη στιγμή. Ζούμε μια εποχή κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και εσωστρέφειας, όπου οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη διαπροσωπική επαφή (ομιλία, συνομιλία, έκφραση, γλώσσα του σώματος, συναίσθημα, χειρονομίες, ηχόχρωμα, επιτονισμό κ.ά.) και οι σχέσεις τους υφίστανται κρίση ως αποτέλεσμα της φυσικής απομάκρυνσης του ενός από τον άλλο.
Επιδιώξτε την προσωπική επαφή, επικοινωνήστε με ένα φίλο, τηλεφωνήστε του και κάντε πράγματα μαζί. Ακόμα και μια κούπα με καφέ στο μπαλκόνι μπορεί να δράσει ευεργετικά στον ψυχισμό και τη διάθεσή σας.»
Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Πηγές: www.sansimera.gr/, www.un.org/
1 Comment
Your posts always provide me with a new perspective and encourage me to look at things differently Thank you for broadening my horizons