24.03.2018:Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, Διεθνής Ημέρα Αλήθειας
Γράφει η Ηρώ Μπρότση
24η Μαρτίου σήμερα και την ημέρα αυτή έχουν οριστεί να εορτάζονται παγκοσμίως και διεθνώς δύο σπουδαία γεγονότα, τη φυματίωση, που παρά την τεχνολογική και ιατρική εξέλιξη, συνεχίζει να προσβάλλει ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων ανά τη γη, κυρίως των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών κρατών, των Τρίτων Χωρών. Ακόμη, αποτελεί διεθνή ημέρα για το Δικαίωμα στην Αλήθεια που Αφορά τις Καταφανείς Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων. Δύο δυνατές αλήθειες και η ημέρα αυτή έρχεται να τις καταδείξει, να τις υπενθυμίσει και να τις επισημάνει.
Αρχικά, η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον Γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882.
Την εποχή του Κοχ η αρρώστια, που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, κυριολεκτικά θέριζε τους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική, προκαλώντας ένα θάνατο ανά επτά ανθρώπους. Η ανακάλυψη του γερμανού γιατρού άνοιξε δρόμους στη διάγνωση, τη θεραπεία και την εν δυνάμει εξαφάνισή της.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι παρά τα μέσα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται και πάλι απειλητική, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του μικροβίου, αλλά και της εξάπλωσης του ιού του Aids. Περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική και πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.
3-4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από φυματίωση, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, φονικότερη και από το Aids.
Επίσης, η Διεθνής Ημέρα για το Δικαίωμα στην Αλήθεια που Αφορά τις Καταφανείς Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2010 και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου με στόχο:
• Να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των καταφανών και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Να αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές σε αυτούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Να αναγνωρίσει ιδιαίτερα τη συμβολή του αρχιεπισκόπου του Ελ Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο, που δολοφονήθηκε στις 24 Μαρτίου 1980, μετά τις καταγγελίες του για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη χούντα που κυβερνούσε την πατρίδα του.
Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Πηγές:
http://www.stoptb.org/
http://www.un.org/en/events/righttotruthday/
https://www.sansimera.gr/