20.02.2018:Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Διεθνής ημέρα ενημέρωσης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Η 20η Φεβρουαρίου ει από αφιερωμένη παγκοσμίως και διεθνώς σε δύο πολύ σπουδαία γεγονότα που χρήζουν της προσοχής μας. Πρωτίστως εορτάζεται ως Παγκόσμια ημέρα ή Κοινωνική Δικαιοσύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης, η ίδια ημέρα αφιερώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Ευρωπης σχετικά με επιτεύγματα της Ιατρικής στο χώρο του καρκίνου υ της παιδικής ηλικίας!!!
Πρώτα πρώτα, η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.
Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2018) επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες.
Δευτερευόντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE), αφιερώνει την 20η Φεβρουαρίου 2018 στην ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τα προβλήματα και τα επιτεύγματα της ιατρικής στο χώρο του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία των ευρωβουλευτών, ειδικών επιστημόνων και φορέων που ασχολούνται με τη φροντίδα και την περίθαλψη παιδιών με καρκίνο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας Απόστολος Πουρτσίδης:
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μία σπάνια, αλλά απειλητική για τη ζωή νόσος.
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη γίνονται 15.000 νέες διαγνώσεις σε παιδιά μέχρι 15 χρονών και 20.000 σε έφηβους και νέους ενήλικες 15- 24 χρονών.
Ένα παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν από τα 20ά του γενέθλια.
Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες, μετά τα ατυχήματα και είναι δαπανηρή για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η εξέλιξη της ιατρικής στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και θεωρείται το δεύτερο θαύμα της ιατρικής επιστήμης.
Το ποσοστό συνολικής πενταετούς επιβίωσης των περισσότερων κακοηθειών υπερβαίνει το 80%.
Ο κ. Πουρτσίδης επισημαίνει ότι παιδιά και έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές με προσανατολισμό ολιστικής προσέγγισης και να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από την κλασική υψηλού επιπέδου φροντίδα. Ποσοστό 70 – 80% των παιδιών που νοσούν στη χώρα μας νοσηλεύονται στην Αθήνα, ποσοστό 20 – 25% στη Θεσσαλονίκη και ποσοστό περίπου 5% στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ευαισθητοποίηση, Ενημέρωση, Πρόληψη, Δράση!!! Για μια πιο βιώσιμη και πιο ανθρώπινη κοινωνία…
Ηρώ Μπρότση
Βοηθός αρχισυντάξιας και Συντάκτρια στο περιοδικό Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Πηγές:
https://www.siope.eu
http://www.eepao.gr
https://www.floga.org.gr
https://www.sansimera.gr